Unge svigter erhvervsskoler i alle afkroge af landet

Selv i mange af erhvervsskolernes jyske bastioner har unge i hobetal fravalgt at blive håndværkere.

030713_Murerske.jpg

Antallet af kommuner, der opfylder regeringens målsætning om, at 25 procent af folkeskolens afgangselever i 2020 skal vælge en erhvervsskole, er faldet markant.
    
En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) dokumenterer, at 61 kommuner i 2009 opfyldte målsætningen. I 2017 var det tal faldet til 19. Det skriver Jyllands-Posten.
    
Tilslutningen til erhvervsskolerne har længe været generelt faldende, indtil udviklingen stagnerede i 2017.
    
Og selv hos nogle af de kommuner, som blevet fremhævet som rollemodeller for, hvordan problemet med mangel på faglært arbejdskraft kan løses, er der sket et fald.
    
- Hvis det nu bare var i nogle få kommuner, at tallet faldt drastisk, havde det været én sag. Men vi ser en massiv tilbagegang spredt geografisk.
    
- Det er vildt, at nogle af de kommuner, der tidligere lå så højt, nu ligger så lavt. Vi ser, at de kommuner, der skulle være rollemodeller, også falder, siger Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker i AE, til Jyllands-Posten.
    
Hun peger på udviklingen i en lang række kommuner som Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Tønder, Esbjerg - men også i Middelfart, Vordingborg og Guldborgsund længere mod øst.
    

Ministeren klar med tiltag

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er klar med en række tiltag, der skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.
    
Hun understreger, at "blødningen er stoppet" i 2017 med en tilslutning til erhvervsskolerne på 19 procent.
    
Alligevel er hun ikke begejstret for analysens resultater.
    
- Det er selvfølgelig stærkt problematisk. For år tilbage havde man en vision om, at vi bare skulle leve af viden. Det har vist sig at være forkert.
    
- Jeg kan ikke sige præcis, hvornår vi kommer til at se den store fremgang, men nu arbejder vi systematisk på at vende strømmen, og det kommer også til at ske. Så længe jeg er minister, kommer jeg ikke til at stoppe med det, siger hun til Jyllands-Posten.
    
Både i Ringkøbing-Skjern og i resten af landet, får det store konsekvenser, hvis udviklingen ikke vendes.
    
Uden flere faglærte må virksomheder lukke produktion, lyder det fra underdirektør Charlotte Rønhof, Dansk Industri.
    
Hun mener, at analysen viser, at man skal have en bevidsthed om problemet i alle kommuner og på alle skoler. Og at den bevidsthed måske mangler nogle steder.
    
/ritzau/