Ud med iPads – ind med natur

På Fjordvang Efterskole ved Ringkøbing går man mod de elektroniske trends med iPads og iPhones. I stedet har skolen valgt at rykke undervisningen udenfor.

Ofte er påklædningen på en efterskole afslappende joggingbukser, klipklapper og en smartphone i hånden. På Fjordvang Efterskole ved Ringkøbing er påklædningen måske også joggingbukser - men udover sidder en varm kedeldragt og telefonen er gemt af vejen på værelset. Elevernes undervisning foregår 75 procent af tiden under åben himmel.

 - Man får det der ilt til hjernen, og man spekulerer ikke lige på, hvem er på Facebook nu, og hvad skal jeg lige holde mig opdateret på nu. Man hviler lidt mere i lektierne og det er det, der er fedt, fortæller Mathilde Mahler Winther, der går i 9. klasse på efterskolen.

Frisk luft på skemaet

Skolens forstander er ikke bange for, at gamle dyder som frisk luft og røde kinder er en dårlig profil at have, når nye elever skal trækkes til Vestjylland.

 - Der er så meget fokus på læringsmiljøer, og man bygger og bygger og kaster penge i IT rundt omkring. Der er vores måde jo noget helt anden måde at gøre det på. Det er noget billigere, men man får stadig frisk luft, sol og sanserne bliver vækket, fortæller forstander Tage Jepsen.

Ingen smartphonealarm

Når det kommer til teknisk kunnen, er forstanderen heller ikke bange for, at hans elever skal sakke efter deres jævnaldrende kammerater. Det er tvært imod den ældre generation på skolen, der er sat ud af spil.

 - Eleverne har fuldstændig styr på teknik og IT. Hvis der er nogle, der halter efter, så er det os gamle, fortæller forstanderen.

Skolen har allerede besluttet, at udeundervisningen fortsætter til næste år.


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Uddannelse.