Tyske turister skal se krigsfilm i bunker

Som et eksperiment forsøger et hold antropologer i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune sig med et nyt tilbud til turister, der blander kultur, historie og natur.

Næste weekend kan man oplever den tyske skuespiller, Bruno Ganz, som Adolf Hitler i filmen Der Untergang. Filmen vises i en bunker.
Næste weekend kan man oplever den tyske skuespiller, Bruno Ganz, som Adolf Hitler i filmen Der Untergang. Filmen vises i en bunker.
Foto: Pressefoto

Intime filmfremvisninger under jorden i ly af mørket i en tidligere anden verdenskrigs-bunker er seneste skud på stammen i forsøget på at udvikle turismen på vestkysten. 

- Det er en slags prøveballon, siger Mads Daugbjerg, som er festivalleder på Bunker Film Festival. 

Festivalen løber af stablen i den kommende weekend i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Festivalen, der afholdes for første gang i år, foregår i en bunker, der oprindeligt blev bygget som et antiluftskytsbatteri i den sidste del af anden verdenskrig. Siden har bunkeren være atombunker under den kolde krig.

Men den skulle altså bruges til at skyde indflyvende engelske kampfly ned. Arkitekterne bag bunkeren havde næppe forestillet sig, at den i dag skulle bruges til at vise film om netop den krig, bunkeren blev opført under. 

- Der har været en del polemik omkring, hvor festivalen skulle afholdes, men nu er vi på plads, og det er vi rigtig tilfredse med siger Mads Daugbjerg. 

 Christopher Nolans krigfilm om slaget ved Dunkirk vises som open air film ved Søndervig under Bunker Film Festival.
 Christopher Nolans krigfilm om slaget ved Dunkirk vises som open air film ved Søndervig under Bunker Film Festival.
Foto: Pressefoto

 Antropologisk eksperiment  

Mads Daugbjerg er antropolog ved Aarhus universitet. Til daglig forsker festivallederen blandt andet i brugen af kulturarv og historiske levn i nutiden. 

- Vi har fået en pose penge af Innovationsfonden til at lave eksperimenter, der blander tingene sammen. Det her er så et af de forsøg, vi laver, siger Mads Daugbjerg.

Det er universitetet, der sammen med arkitektskolen i Aarhus og Ringkøbing-Skjern Kommune, der har fået penge af Innovationsfonden til at afprøve eksperimenterer med nye tiltag i turismen, der blander natur- og kulturoplevelser på nye måder.

- Det er en indlysende god ide. I bunkerne og på stranden har vi de perfekte autentiske kulisser for at højne selve filmoplevelsen, men det kommer med garanti også til at hjælpe os, der bor her, med at få øje på bunkerne i landskabet igen, siger Mads Daugbjerg. 

- Jeg tror, der kan være en tendens til at prøve at redigere bunkerne ud af synsfeltet ved at lade øjet dvæle på det brusende hav frem for den forvitrede beton. Det tror jeg, vil ændre sig, efter man har oplevet storfilm og mærket krigens gru on location, siger viceborgmester Søren Elbæk, som også deltager i festivalåbningen.

Vi kan lære af Berlin

Udover film byder festivalen også på rundvisning i bunkeren af den lokale bunkerekspert, Tommy Søgård Cassøe, og Ringkøbing-Skjern Museums omvisere. Alle kan indløse billet til festivalen, men programmet er hovedsageligt målrettet historie-, film- og oplevelsesinteresserede. 

Mads Daugbjerg mener, at ideen kan sammenlignes med den måde tyskerne selv formidler anden verdenskrig, hvis man som turist gæster for eksempel Berlin.

- Mange steder bliver man nærmest tvunget til at forholde sig til krigen. Det har de været gode til at gøre på en meget konkret og nuanceret måde, synes jeg. Det har de selvfølgelig også været nødt til, på en anden måde end vi har. Men der er måske noget, vi kan lære, og jeg er spændt på at se, hvem der dukker op til filmene, siger Mads Daugbjerg, der ikke lyder helt sikker på, hvilket publikum han forventer vil dukke op, når festivalen åbner fredag. 

Festivalen byder både på open air film, hvor alle gratis kan dukke op og samtidigt på film inden døre, der kræver billetter.