Trods mio. på finanslov: Udkantsgymnasier skal fortsat spare

Regeringen og DF sender 40 millioner kroner til 20 udkantsgymnasier med finansloven. Nu skal der bare skæres lidt mindre, mener en rektor.

- Det er da et fint plaster, men det stopper ikke blødningen.  

Sådan siger Tonny Hansen, rektor på Ringkjøbing Gymnasium, til Altinget om de to millioner han med regeringen og DF’s finanslovsaftale for 2019 får ekstra de næste fire år.

quotePengene skal bruges til at skære mindre.

Tonny Hansen, rektor på Ringkjøbing Gymnasium

For samlet er der stadig minus på kontoen på Ringkjøbing Gymnasium, som derfor skal spare alligevel. Omprioriteringsbidraget høster nemlig fortsat to procent om året af skolens budgetter. 

Ringkjøbing Gymnasium får tilført en halv million kroner om året i de næste fire år. Men det batter ikke noget i forhold til øvrige besaparelser på 14 millioner, mener rektor Tonny Hansen
Ringkjøbing Gymnasium får tilført en halv million kroner om året i de næste fire år. Men det batter ikke noget i forhold til øvrige besaparelser på 14 millioner, mener rektor Tonny Hansen
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Skal spare 14 millioner

Fra 2016 til 2021 skal Ringkjøbing Gymnasium spare 14 millioner. Og så batter de to nye millioner ikke meget, forklarer Tonny Hansen til Altinget

- Pengene skal bruges til at skære mindre, siger han til Altinget. 

I Finansloven for 2019 har regeringen og DF afsat 10 millioner om året fra 2019 til 2022 til 20 af de mest udsatte udkantsgymnasier. Det giver en halv million per gymnasium om året i de næste fire år. 

quoteRegeringens og DF’s politik er groft uansvarligt

Magnus Heunicke, landdisktriksordfører for Socialdemokratiet

De 40 millioner forslår som en skrædder i helvede, mener Socialdemokratiets landdisktriksordfører, Magnus Heunicke, der vil afskaffe omprioriteringsbidraget helt.

- Regeringens og DF’s politik er groft uansvarligt, og den har en ekstrem negativ konsekvens for et Danmark, der skal hænge bedre sammen.

Se også: Rektor Kurt Sonne Thomsen fra Morsø Gymnasium går til kamp mod sparekarv. ​​​​​

Anerkender kritik 

Dansk Folkepartis gymnasieordfører, Marie Krarup, anerkender kritikken, og så gerne omprioriteringsbidraget var blevet aflivet i finanslovsforhandlingerne. 

- Det var et kompromis, siger hun til Altinget

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er enig i, at de små gymnasier i yderområderne har særlige udfordringer i forhold til rekruttering af elever.

- Derfor har vi udkantstilskuddet, og derfor tilfører vi nu yderligere 10 millioner kroner årligt til små gymnasier i de mindre befolkede dele af Danmark. Det er en pæn økonomisk håndsrækning, skriver hun i en mail til Altinget.