Trods masser af fangster: Laksen kan endnu ikke klare sig selv

Det er stadig nødvendigt at udsætte lakseyngel i Skjern Å, vurderer Danmarks Center for Vildlaks.

Selv om lystfiskerne nu to år i træk har fanget over 1700 laks i Skjern Å, kan den berømte Skjern Å-laks endnu ikke klare sig selv.

Det vurderer den daglige leder af Danmarks Center for Vildlaks i Skjern, Søren Larsen.

- Cirka halvdelen af laksene i åen er udsatte fisk. Det er en høj andel, og vi vil gerne have tallet noget længere ned, inden vi stopper med udsætningerne, siger han.

Danmarks Center for Vildlaks sætter hvert år omkring 160.000 styk lakseyngel ud i åen. Arbejdet begyndte for 30 år siden, og den målrettede indsats har æren for, at Skjern Å i dag er et af landets bedste laksevandløb, som tiltrækker et stort antal danske og udenlandske lystfiskere til det vestjyske.

Den største trussel mod laksen er ifølge Søren Larsen den sorte fugl skarven, der har en stor appetit på fisk. Undersøgelser har vist, at 50 procent af de smolt (mindre fisk), der trækker ud af åen, bliver ædt af skarver.

- Det er et kæmpe problem, siger Søren Larsen.

Mens Skjern Å-laksen altså stadig skal have førstehjælp, forholder det sig anderledes i Storåen. Her besluttede man for et par år siden at stoppe udsætningerne, og omkring Skjern Å følger man spændt udviklingen.

- Vi vil formentlig få et godt billede af, hvordan det udvikler sig de kommende år, og hvis de kan holde kadencen, får vi et godt pejlemærke, som vi kan bruge i Skjern Å. Det er stadig for tidligt endnu, men på et tidspunkt skal vi nok stoppe udsætningerne, siger Søren Larsen.

Fiskesæsonen i Skjern Å sluttede den 15. oktober. Der blev i alt fanget 1720 laks, hvoraf 1391 blev sat ud i åen igen. I 2018 blev der sat rekord med 1751 fangede laks.

Sæsonen er også slut i Storåen. Her blev der fanget 1242 laks.

Eksternt link: Se statistik over fangede laks i Skjern Å

SE OGSÅ: Fangstgaranti om laksepremieren i Skjern Å.