Tre klitbrande: Det er knastørt

En tømt askespand var søndag formiddag skyld i klitbrand ved Hvide Sande.

Selv om det har regnet meget i nærmest uendelige tider, så har de seneste dages tørre, kolde og blæsende vejr gjort græsset på klitterne mod Vesterhavet så tørre, at der flere steder er fare for klitbrande.

Søndag formiddag var brandvæsenet kaldt ud til en klitbrand ved Bjerregård, hvor der var ild et par hundrede kvadratmeter af klitten. Nogle havde tømt aske fra en brændeovn.

- Selv om det har regnet lidt, så tørrer det lyn hurtigt ud igen på grund af vinden og solen. Så selv om det er koldt, så kommer der en masse tør vind, og det tørrer bevoksningen hurtigt ud, og derfor er det knastørt her ude lige nu, siger indsatsleder Rune Madsen, Brand & Redning MidtVest. 

Det var kun et spørgsmål om få meter, så havde branden i Bjerregård bred sig til de nærliggende sommerhuse.
Det var kun et spørgsmål om få meter, så havde branden i Bjerregård bred sig til de nærliggende sommerhuse.
Foto: Gustav Houe Dall, TV MIDTVEST

Også i går lørdag blev brandfolkene kaldt til to klitbrande. Også denne gang var det aske fra brændeovne, der blev tømt i klitterne, der var skyld i brandene.

- Asken fra brændeovnene bliver tømt ud i klitterne, og sådan noget aske kan være varmt flere døgn efter at det er brændt af.

Det lykkedes at slukke ilden inden den bredte sig i et område, hvor der er mange sommerhuse med stråtag.

Oven på tre brande på to dage, vil indsatslederen gerne komme med en opfordring.

- Man skal lade være med at smide aske ud i naturen, det er sådan en god hovedregel. Man skal samle det sammen i en metalspand og når det har stået i lang tid, så få kørt det på genbrugsstationen, siger indsatslederen. 


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien 112.