Titaniumeventyr på vej

På en mark syd for Brande er et australsk firma begyndt at grave efter det kostbare og lette metal titanium.

Mandag gik arbejdet med at finde titanium i den jyske muld syd for Brande i gang. Det er 16 år siden at amerikanke geologerne for første gang undersøgte jorden omkring byen for letmetallet, men indtil videre har der ikke været stor succes. Alligevel forsøger det australske firma GEUS sig. Chances for succes er på omrking 2%. 

- Vi er sikre på, at vi kan finde noget, men om det kan udnyttesøkonomisk, det ved vi ikke. Det er det, vi skal have afklaret, fortæller Christian Knudsen, der er geolog hos GEUS. 

Titanium er lige så stærkt som stål, men markant lettere. Derfor benyttes det ofte til konstruktioner i flyvemaskiner og rumfartøjer. 

Det australske mineselskab borer 35 meter ned i jorden for at finde små spor af metallet. Det er det hele værd, for et fund kan få stor betydning for lokalområdet. 

- Hvis vi finder noget og det kan udnyttes, så er det en helt ny industri, der kommer her. Der er ikke andre steder i den her del af Europa, hvor man udvinder titanium, så det ville være meget spændende, siger Christian Knudsen til TV MIDTVEST. 

Om en måned rykker titaniumundersøgelserne til Stauning ved Skjern.

- Hvis det viser sig, at der er grundlag for at udvinde det, så kan det da blive noget af et virksomhedseventyr for Ringkøbing-Skjern Kommune, siger Iver Enevoldsen, borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Resultaterne fra i alt 40 boringer på hver location skal analyseres på et laboratorium, før det står klart, om der kan udvindes titanium i Midt- og Vestjylland.

Kom med på titaniumjagt: 


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.