Titanium-eventyret slutter her

Det australske minefirma Iluka dropper ideen om at hive titanium ud af undergrunden ved Stauning.

Der var basis for et usædvanligt erhvervseventyr i Stauning og omegn, men nu har det australske mineselskab Iluka droppet forsøget på at udvinde værdifulde metaller fra den vestjyske muld.

Christian Knudsen er geolog og seniorforsker hos GEUS. Han har været med til at undersøge jordprøver i søgen efter det værdifulde metal titanium. Han fortæller, at australierne på basis af temmelig omfattende undersøgelser nu vælger at indstillet eventyret, fordi udsigten til en reel forekomst af titanium er for små.

- Der er simpelthen ikke fundet koncentrationer, som er store nok, siger Christian Knudsen-  

Forundersøgelserne har også koncentreret sig om at finde Zirkonium i jorden, som også er et værdifuldt stof, som det kan betale sig at udvinde, hvis forekomsterne er store nok.

- Det er ærgerligt, men Iluka kan ikke få det til at hænge sammen, siger Christian Knudsen.

Der er dog både forekomster af titanium og zirkonium i jorden ved Stauning. Christian Knudsen fortæller, at det derfor godt kan tænkes, at der igen en dag vil komme et firma, som vil forsøge at udvinde stofferne. Det er et spørgsmål om at efterspørgslen på verdensmarkedet bliver så stor, at der kan komme økonomi i den komplicerede proces.

 

Se her vores tidligere indslag om titanium-eventyret, der altså ikke ser ud til at leve lykkeligt til sine dages ende.

 


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.