Succes med uddannelse for skoletrætte

Ringkøbing Skjern Kommune har succes med en særlig tilrettelagt uddannelse til unge, som er blevet skoletrætte. Næsten 3 ud af 4 kommer videre fra forløbet og får en læreplads eller et arbejde.

EUG_succes.jpg

I Ringkøbing Skjern Kommune har de stor succes med en særlig tilrettelagt uddannelse til unge, som er blevet skoletrætte. Næsten 3 ud af 4 kommer videre fra forløbet og får en læreplads eller et arbejde.

Én af dem er 19-årige Jelmer Abma, der har hollandske rødder.

En chance for livet

Om få uger afslutter han sit egu-forløb og fortsætter som tømrerlærling, på sit gamle praktiksted, Tømrerfirmaet Just i Nr. Bork.

- Du får en chance for livet, hvis du kommer i praktik det rigtige sted. Det har betydet rigtig meget for mig. Odds'ene for at tømrerdrømmen skulle lykkes, var ikke særligt gode, det ved jeg godt. Men de er blevet meget bedre nu, fortæller Jelmer Abma.

Tilbud til skoletrætte

Han var blevet ualmindelig skoletræt. Hele barndommen drillede bogstaverne og bøgerne. Fra fjerde klasse gik han i en skole for børn med indlæringsvanskeligheder. Men udelivet trak i ham, og matematikken, som er så vigtig i tømrerfaget, var helt umulig. I slutningen af niende var han så skoletræt, at han kun gennemførte, fordi hans forældre drev ham i skole hver dag.

På den måde passer han ind i egu-målgruppen, der er meget blandet, men har det tilfælles, at de unge ikke er i stand til at gå videre i et ordinært tilbud på grund af et miks af faglige, sociale eller personlige problemstillinger.

Praktikværterne betyder alt

Døren til egu åbner sig kun, hvis den unge er afklaret om, hvilken branche han eller hun sigter efter at arbejde i, og samtidig er klar til at stå på tæer 37 timer om ugen for at nå drømmen.

I løbet af de to år, en egu tager, skal eleverne på individuelt tilrettelagte skoleforløb i 20-40 uger. Resten af tiden går med praktisk læring på en lokal arbejdsplads. Derfor er det vigtigt at finde et godt match mellem elev og praktikvært, fortæller Magny Nisgaard, der er en af tre uddannelsesvejledere, der arbejder med egu-elever:

- Vi er hele tiden på udkig efter praktiksteder, der både er villige til at betale med hjertet og pungen. Nogle af eleverne er lidt forsigtige, andre skal måske have tingene forklaret en ekstra gang, men fælles for dem er, at de vil det rigtig meget, siger hun.

En egu tager to år. I øjeblikket er omkring 40 unge i gang med forløbet i Ringkøbing-Skjern fordelt på to årgange. Efter planen er Jelmer Abma udlært tømrer i 2017.

Se mere om uddannelsen i vores nyhedsudsendelse 19.30:

2:02
I Ringkøbing Skjern Kommune har de stor succes med et to årigt forløb til unge som har svært ved at gennemføre en erhvervsuddannelse. 3 ud af 4 kommer videre fra forløbet og ender alligevel med et arbejde eller en lærerplads.