Stort fald i antallet af bankrøverier

Røveriet mod Vestjysk Bank hørte til undtagelserne. Sidste år var der kun 16 bankrøverier i Danmark.

Det var undtagelsen, der bekræftede reglen, da Vestjysk Bank i Ringkøbing tirsdag middag blev udsat for et røveri.

I flere år har tendensen nemlig været klar: Der bliver færre og færre bankrøverier i Danmark.

- Vi har oplevet en jævnt faldende tendens siden 2011, og det er selvfølgelig meget positivt, siger Tom Jensen, der er kontorchef i FinansDanmark, interesseorganisationen for banker og realkreditinstitutioner.

Omkring årtusindskiftet lå antallet af bankrøverier eller røveriforsøg i Danmark omkring de 200. I 2002 var der ifølge FinansDanmark 222 - i 2016 var der 16.

- Det hænger sammen med udviklingen hen imod det kontantløse samfund. Der er mindre kontantbeholdninger i bankerne, og det har røverne også opdaget, siger Tom Jensen.

En anden forklaring er, at bankerne samtidig har skruet op for sikkerheden - blandt andet i form af øget overvågning. Det har betydet, at en del af kriminaliteten er flyttet over til tankstationer og kiosker.

Spørgsmålet er så, om den faldende tendens fortsætter.

- Vi har selvfølgelig et ønske om, at der slet ikke skal være røverier overhovedet, men om det nogensinde lykkes helt, kan jeg godt tvivle på. Der vil nok altid være enkelte, der forsøger sig, siger Tom Jensen.

Røveriet mod Vestjysk Bank i Ringkøbing blev i øvrigt hurtigt opklaret. To af bankens ledende medarbejdere fulgte efter røveren, der stak af på en cykel. De sørgede for at holde telefonisk kontakt til politiet, og fem minutter efter, at der blev slået alarm, blev en 56-årig mand anholdt.

Han bliver torsdag fremstillet i et grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling.

 

Antallet af bankrøver siden 1996. Kilde: FinansDanmark