Steenberg om Yiming-sag: Absurd at EU skal hjælpe danskere

Den radikale politiker Andreas Steenberg kritiserer regeringen, DF og socialdemokraterne i Yiming-sag.

Andreas Steenberg kalder de danske regler for familiesammenføring for absurde. Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVES

Læs også Yiming venter stadigvæk på afgørelse: Helt uacceptabelt

Den 14-årige Yiming venter i øjeblikket på at få afklaret sin sag. Udlændingestyrelsen har en gang afvist hendes ønske om at blive familiesammenført, så hun kan bo med sin mor og stedfar i Silkeborg. Familien kan blive tvunget til at flytte til Tyskland for en periode, for via EU-regler at få ret til at bo i Danmark. 

- Jeg er glad for at EU giver danske statsborgere de rettigheder, som Danmark ikke vil give dem. Nemlig retten til at bo med deres familie i deres land. Men det er jo absurd, at det er EU, der skal hjælpe danske statsborgere mod den danske stat i forhold til noget så grundlæggende som at bo med sin familie, siger Andreas Steenberg.

Overblik: Yiming-sagen

  • I september 2016 flyttede Yiming-Liu til Danmark med sin mor for at bo sammen sin stedfar.
  • Den 28. maj fik familien afslag på familiesammenføring, og den dengang 13-årige pige skulle flytte tilbage til Kina
  • Familien fik revurderet ansøgningen, og mens de venter på svar, må Yiming blive i Danmark.
  • Senest den 29. december skulle Udlændingenævnet komme med en endelig afgørelse.
  • Den 16. februar får familien besked om, at der vil gå yderligere fem måneder, før sagen er behandlet. 

I maj 2017 fik 14-årige Yiming Liu og hendes familie afslag på familiesammenføring. Familien har kæret sagen til Udlændingenævnet og fredag fik familien besked på, at der først falder en afgørelse om fem måneder.

Bliver udfaldet igen, at Yiming Liu ikke kan få lov til at bo med sin familie i Silkeborg, vil familien flytte til Flensborg for at bo der i en periode. Målet er at kunne vende tilbage til Danmark ved hjælp af EUs regler på området.  

Stort flertal for de gældende regler

Ifølge EUs regler kan EU-borgere godt få lov til at få familien med, når de flytter fra et EU-land til et andet. 

Læs også Overblik: Yiming Liu-sagen samlet

- En tysker eller en græker har bedre vilkår her i landet, end jeg har. De gældende EU-regler skulle også gælde for danske statsborgere, siger Yiming Lius stedfar Keld Gaard-Frederiksen. 

- Det vil sige, hvis man som dansk statsborger flytter fra Tyskland til Danmark, så har man ret til at få sin familie med, men hvis man bare flytter fra U.S.A eller i det her tilfælde fra Kina og hjem til Danmark, så har man ikke den rettighed, siger Andreas Steenberg. 

Steenberg og De Radikale er i klart undertal i forhold til at få ændret reglerne Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har alle tidligere tilkendegivet, at reglerne er så lempelige, som de skal være. Andreas Steenberg vil alligevel forsøge at tage sagen op med Integrationsminister Inger Støjberg igen. 

- Jeg vil endnu engang stille spørgsmål til Inger Støjberg. Jeg vil spørge, om ikke man kan sørge for at de her sager i det mindste kan gå hurtigere, Andreas Steenberg. 

05:29

Hun er kun 13 år og hendes mor bor i Danmark. Alligevel er hun blevet udvist af Danmark. Video: Michael Lyck Poulsen, TV MIDTVEST

Luk video

- Men ellers så kæmper jeg bare for at vi får nogle flere mandater, så vi kan få ændret de her regler. Da vi sad i regering sidst, var de her regler mere humane og mere lempelige. Det er jo så blevet fjernet igen. Med de gamle regler havde, Keld formentlig kunnet få sin datter hertil.

Integrationsminister Inger Støjberg har lørdag ikke været tilgængelig for en kommentar til TV MIDTVEST om sagen.
 

02:29

Se vores indslag om sagen i dag. 

Luk video