Stauning Whisky er Danmarks største destilleri

I dag indviede Stauning Whisky et nyt destilleri, og dermed er de nu Danmarks største.

Medejer Alex Højrup Munch og Diaegos Whiskey-ambassadør Donald Colville udbringer en skål i en meget speciel Whisky - Stauning Whiskys allerførste tapning. Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Det er tolv år siden, at ni vestjyske venner producerede den første tår Stauning Whisky. Dengang i en 15-liters aluminiumsgryde i byens nedlagte slagterhus.

I dag er produktionen noget større. Så stor, at den med indvielsen af det nye whiskydestilleri er Danmarks største.

- Alt det kobber, og de store flotte bygninger, alt det spiller bare. De visioner, vi har haft i hovedet, de står her nu, siger Alex Højrup Munch, som er medejer af Stauning Whisky.

01:05

Vi mødte mændene bag virksomheden i den spæde start i 2006

Luk video

Millioninvestering gav skubbet

Udvidelsen af destilleriet blev mulig efter en investering på 100 millioner kroner tilbage i 2015. Det var verdens største spiritusproducent, Diageo, der skød penge i den vestjyske virksomhed, som nu råder over lokaler på 5.000 kvadratmeter.

Whiskyen er fantastisk, og menneskerne og destilleriet er fantastiske. Der er stort potentiale for, at de kan blive et globalt navn 

Donald Colville, Whiskey-ambassadør, Diageo, Skotland

En investering, som Diageo på ingen måde fortryder i dag.

- Whiskyen er fantastisk, og menneskene og destilleriet er fantastiske. Der er stort potentiale for, at de kan blive et globalt navn (oversat), siger Donald Colville, som er whiskey-ambassadør for Diageo, Skotland.

Whisky og musikfest

Det nye destilleri skal producere 900.000 liter whisky om året, og indvielsen blev naturligvis også fejret med whisky. Derudover har de arrangeret en musikfestival, hvor mere end 2500 mennesker er inviteret.

- Når vi møder landmænd, der leverer korn, så siger de ’vi er simpelthen så stolte’, og det kommer helt nede fra hjertet. Så er man næsten også et skarn, hvis man ikke holder en større fest og viser, at vi også er glade for dem, siger Alex Højrup Munch, som er medejer af Stauning Whisky.

Læs også Stauning Whisky udvider

Se nogle af højdepunkterne i Stauning Whiskys  historie her:

2013
I 2013 blev de hædret ved en stor international whiskykonkurrence. Til konkurrencen Review of Spirits Competition løb de med konkurrencens fornemmeste pris – platinmedaljen. 
Det vestjyske destilleri slog både skottere og amerikanere til den store konkurrence.

2014
Året efter blev whiskyproducenten igen hædret. I 2014 vandt de Region Midtjyllands TurismeVÆKSTpris, og der fulgte en gevinst på 25.000 kroner. 

2015
I december 2015 fik Stauning Whisky et skub fremad, da verdens største spiritusproducent, Diaego, skød 100 millioner i det vestjyske destilleri.
Spiritusproducenten købte 40% af aktierne i firmaet, men Stauning Whisky beholdt stadig kontrollen over, hvordan firmaet skal drives.

2017
102.000 kroner. Så meget blev en flaske whisky solgt for på en auktion til fordel for Kræftens Bekæmpelse. 
Whiskyen blev brygget i 2012, og herefter kom den til søs med bramsejlkonnerten Hvide Sande. Efter fem år blev den hældt på flasker, 314 blev det til, og det var altså flaske nummer 1, der blev solgt for 102.000 kroner.

2018
Stauning Whisky åbner et nyt whiskydestilleri og bliver dermed Danmarks største. 
03:09

Se hele indslaget om Stauning Whisky her

Luk video