Spjald-brødre i klemme i Tanzania: Fængslet og smidt ud

To brødre fra Spjald kom i klammeri med en lokal samarbejdspartner i Tanzania. Den ene bror blev smidt ud af landet. Men han vil tilbage.

Niels Vesterbæk gør, hvad han kan for at vende tilbage og fortsætte forretningen i Tanzania. Foto: Jesper Bach Thomsen, TV MIDTVEST

Et brødrepar fra Spjald er havnet i en alvorlig klemme i Tanzania, hvor de har eksporteret traktorer til fra Vestjylland. Men de røg uklar med en lokal samarbejdspartner.

- Så valgte han så at stjæle nogle penge fra vores firma, og derefter har han ikke lavet andet end at sabortere vores firma og blokere vores penge i banken og få mig smidt ud af landet, siger den ene af brødrene, Niels Vesterbæk, der er administrerende direktør i deres virksomhed, Danish Agri Business Solution.

Det var både traktorer af mærket Ford og Massey Ferguson, de to brødre købte og eksporterede til Tanzania. Foto: Privatfoto

Mens storebroderen opkøbte traktorer hjemme i Danmark, havde den 39-årige Niels Vesterbæk i tre år 5-10 ansatte i Tanzania, som satte dem i stand, inden de blev solgt til lokale afrikanere. Men det gik altså galt.

Endte i fængsel

Nu er han flyttet hjem til forældrene i Spjald efter fem år i det afrikanske land. Han blev nemlig smidt ud af landet, og inden da sad han 11 dage i fængsel på grund af problemer med sin opholdstilladelse.

  Foto: Privatfoto

- Tanzania er jo ét af verdens meste korrupte lande, og det ved man jo godt, og det vidste vi også, inden vi tog ind i landet - jeg havde nok bare ikke troet, at man kunne få folk i toppen af systemet til at stjæle og gøre noget, der er så åbenlyst ulovligt, uddyber Niels Vesterbæk.

- Det har ruineret mig personligt. Jeg står med en kæmpe gæld, som jeg kan betale af på de næste ti år. Plus det jo er gået ud over min familie.

Han savner opbakning fra de danske myndigheder.

- De har ikke turde at tage de konflikter, som var nødvendige - de har bistået os og været til møder, men de har ikke turde at gå op og sige til systemet: Den måde, som danske investorer er blevet behandlet på, er ikke i orden, forklarer han. 

Endnu én af de maskiner, som brødrene fik til Afrika. Foto: Privatfoto

Håber at vende tilbage

Trods økonomiske og personlige konsekvenser håber Niels Vesterbæk at kunne vende tilbage til det afrikanske land.

- Jeg har næsten hver dag landmænd, der ringer til mig og vil købe traktorer og spørger, hvornår jeg kommer tilbage, afslutter han.

Niels Vesterbæk arbejder nu som lærer i Videbæk.

02:58

To brødre fra Spjald er kommet alvorligt i klemme i Tanzania. Sammen har de en virksomhed, der eksporterer traktorer fra Vestjylland til Afrika.

Luk video