Sommerhusejer opgiver kampen: Må ikke klage over vindmøller

Flere sommerhusejere har fået besked om, at de ikke er klageberettigede, selv om de får udsigt til de kystnære havmøller.

Når den kystnære vindmøllepark Vesterhav Syd bliver opført i Vesterhavet ud for Holmsland Klit, vil den nærmeste mølle stå fem kilometer fra Finn Torslows sommerhus i Klegod.

Alligevel er han ikke berettiget til at klage over møllerne. 260 af ud 313 naboer til vindmølleparkerne Vesterhav Syd og Vesterhav Nord har af Energiklagenævnet fået at vide, at de ikke er klageberettigede.

- Jeg føler mig rent til grin. Der er næsten 300 huse, der har klaget, fordi vi fik at vide, at vi kunne klage. Og så fejer de det hele af bordet, siger Finn Torslow.

Han vurderer selv, at han har brugt 80.000 kroner i kampen mod de vindmøller, som han mener vil spolere udsigten fra hans sommerhus. Han har brugt 50.000 kroner til en advokat, og dertil kommer, at han inviterede den kendte ejendomsmægler Pernille Sams til det vestjyske for at vurdere, hvor meget møllerne vil påvirke værdien af hans hus.

Ikke en individuel interesse

Energiklagenævnet har ikke ønsket at udtale sig om sagen, men nævnet mener, at man skal have en væsentlig og individuel interesse for at være klageberettiget. Og hvis alle husejere berøres på samme måde, har den enkelte husejer ikke en individuel interesse, lyder argumentet.

Nævnet formulerer det sådan her i afgørelsen:

- Den pågældende afgørelse skal være mere indgribende over for den, der vil klage i forhold til andre personer, som berøres af afgørelsen. Hvis en større kreds af personer berøres på samme måde af en afgørelse, har de enkelte personer således ikke en individuel interesse i afgørelsen.

Afslaget har fået Finn Torslow til at miste modet. Han siger, at han nu helt opgiver at kæmpe mod møllerne.

- Jeg har købt huset for naturens skyld, så nu vil jeg nyde udsigten, så længe jeg kan, siger han.

Der skal i alt opføres 41 møller i de to kystnære vindmølleparker. Møllerne bliver 189 meter høje.

 

Fem ud af seks klager over de kommende vindmølleparker ved vestkysten er blevet afvist, fordi klagerne ikke er berettigede.

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Natur.