Socialrådgiverforeningen: Der er noget galt med reglerne om sygedagpenge

Mulighederne for at forlænge sygedagpenge-perioden er for dårlige, mener Socialrådgiverforeningen, som nu vil have ændret reglerne.

Hilde-Kristin Reed Mogensen delte sin historie på Facebook om, at hun dagen før sin operation for brystkræft fik at vide, at hun ville få frataget sine sygedagpenge få dage senere. Reglerne er blevet fulgt i sagen. Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Der er noget helt galt med reglerne om forlængelse af sygedagpenge. Det mener Dansk Socialrådgiverforening.

- Der er et stort sort hul i lovgivningen, som der skal rettes op på, for man falder ned mellem to stole, siger Trine Quist, der er formand for Socialrådgiverforeningens Region Nord.

Der er et stort sort hul i lovgivningen, som der skal rettes op på, for man falder ned mellem to stole.

Trine Quist, Dansk Socialrådgiverforening

I sagen om den kræftsyge Hilde-Kristin Reed Mogensen fra Ringkøbing-Skjern Kommune, der ikke kan få forlænget sine sygedagpenge, er det nu blevet afgjort, at reglerne er blevet fulgt, og sådan er det i langt de fleste af de her sager.

Ankestyrelsen har undersøgt 13 kommuners praksis på området. En af dem er Ringkøbing-Skjern Kommune, som i ni ud ti sager har fulgt reglerne, mens der i en sag mangler væsentlige oplysninger.

Men der skal være bedre muligheder for at forlænge som i sagen fra Tim, hvor Hilde-Kristin Reed Mogensen bor. 

- Enhver kan se, at det er åbenlyst grotesk. Når man har en dødelig sygdom, så er 22 uger til en revurdering ikke særlig lang tid. Der er simpelthen for få forlængelsesmuligheder, siger hun.

Hilde-sagen begyndte i slutningen af maj, hvor hun dagen før, hun skulle opereres for brystkræft, fik et brev om, a hun fra den 1. juni ikke længere havde ret til at modtage sygedagpenge.

Sygedagpengereformen

Med sygedagpengereformen fra 2014 blev der indført en ny sygedagpengemodel.
Tidspunktet for revurdering blev rykket frem fra 52 uger til 22 uger.
Sygemeldte blev sikret økonomisk tryghed gennem hele perioden med uarbejdsdygtighed på grund af sygdom. 
Sygemeldte, som ved revurderingstidspunktet ikke kan få forlænget sygedagpengeperioden, selv om de fortsat er uarbejdsdygtige på grund af egen sygdom, har ret til at få et jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse.

 

Kilde: Ankestyrelsen

Se mere

Vil have ændret reglerne

I 2014 blev der indført en ny sygedagpengemodel, hvor tidspunktet for revurdering blev rykket frem fra 52 uger til 22 uger. Allerede dengang pegede Socialrådgiverforeningen på, at det var for kort tid, og nu vil de sammen med Ringkøbing-Skjern Kommune prøve at få reglerne ændret.

Læs også Lovgivningen er fulgt i Hilde-sagen, slår udvalgsformand fast

- Jeg har skrevet et brev til kommunens beskæftigelsesudvalg i håb om, at der er fælles fodslag for at gøre noget ved reglerne, siger Trine Quist.

Flere af udvalgets medlemmer har været positive over for at arbejde på at ændre reglerne.

Under alle omstændigheder vil Socialrådgiverforeningen, som har set andre lignende sager som Hilde-Kristin Reed Mogensens, arbejde for sagen.

- Det vil vi helt klart arbejde for. Vi arbejder løbende på at få det ændret politisk og tager det også med ind i samarbejdet med den nye regering, siger regionsformanden.

Det var foletinget med en rød regering i spidsen, der indførte de nye regler i 2014.

02:37

Indslag fra den 30. maj: Hilde-Kristin Reed Mogensen blev opereret i går, men i morgen fratager Ringkøbing Skjern Kommune hendes sygedagpenge, og hun skal møde på jobcentret.

Luk video