Socialpædagogiske opholdssteder lukker

Kommunerne vælger oftest familiepleje, når udsatte børn og unge skal anbringes. Derfor må flere socialpædagogiske opholdssteder og institutioner lukke

institutionslukning
Foto: Jens Kolding, TV MIDTVEST

En række socialpædagogiske opholdssteder og institutioner må i disse år dreje nøglen rundt eller drosle ned for aktiviteterne. Kommunerne vælger nemlig i stigende grad familiepleje, når udsatte børn og unge skal anbringes uden for hjemmet.

En af de institutioner er Opholdstedet Novej 11 ved Ringkøbing, som  i 14 år har huset sårbare børn og unge.

- Nogle af dem har været børn med forskellige psykiatriske diagnoser, andre har været ude for noget grimt i deres barndom, siger Karsten Filsø, der er medindehaver af opholdsstedet.

 

Men fra 1. april er det slut. Opholdsstedet lukker, fordi kommunerne vælger andre løsninger, når børnene skal anbringes uden for hjemmet.

- Det gør man, tror jeg, primært af økonomiske grunde. Det er billigere at anbringe i plejefamilie eller i et netværk, siger Karsten Filsø.

 

Dermed forsvinder en vigtig brik i det socialpædagogiske arbejde.

- Det kan få den konsekvens, at man måske anbringer nogle børn og unge i en plejefamilie, som ikke vil have mulighed for at rumme dem på lang sigt, understreger Karsten Filsø.

 

 

Familieplejen kan netop ikke erstatte bosteder med fagligt uddannet personale.

- De børn som er anbragt i dag har rigtig meget brug for langt mere behandling, end det der gives ved,  at man har nybagte boller og varm kakao, når man kommer hjem fra skole, siger Peter Sandkvist, der er formand for Socialpædagogerne i Midt- og Vestjylland.

 

For kommunerne handler det om, at løse opgaven med de sårbare unge bedst muligt.

-Det er jo det, vi gør ude i kommunerne. Problemet er bare, at vi skal faktisk løse det for færre penge, lyder det fra Holstebros borgmester, H.C. Østerby.

 

De økonomiske trængsler har også et andet perspektiv.

- Det her det er jo også en del af, at opgaverne også en gang i mellem skal ses efter i sømmene, om de kan leveres på andre måder, siger borgmesteren.

 

Men kommunerne gambler med de udsatte unge, mener folketingspolitiker Andreas Steenberg fra Det Radikale Venstre.

- Det kan jo betyde, at det bliver dyrere på lang sigt og også dårligere, for de unge det handler om, for så kan det jo være, de ender i noget skidt, når de bliver voksne, siger han.

 

Han mener derfor, at man bør undersøge, om de i kommunerne har styr på den faglige vurdering, så det går rigtigt til.

For opholdsstedet i Ringkøbing er løbet dog kørt og flyttekasserne pakket.