Slut med omstridt kystsikring

Kystdirektoratet har afsluttet opgravningen af drænrør fra en forsøg med alternativ kystsikring ved Skodbjerge. Men det er uvist, hvor mange rør der er tilbage skjult af sandet.

Kystdirektoratet er nu færdig med at grave de trykudligningsrør op, som opfinden Poul Jakobsen satte ned i stranden ved Skodbjerge for mere end syv år siden. Rørene blev dengang gravet ned som et forsøg, men forsøget er afsluttet og Kystdirektoratet har ikke kunnet få Poul Jakobsen til selv at fjerne rørene.

Oprindeligt blev der sat 838 rør ned i sandet over en strækning på 11 kilometer. Kystdirektoratet har kun fundet cirka 100, men mener at mange rør er skyllet bort i den mellemliggende periode. Men da de fleste rør har været helt dækket af sand er det uvist, hvor mange der stadig måtte stå tilbage. Poul Jakobsen anslog selv, at der var cirka 800 rør tilbage, da Kystdirektoratet begyndte opgravningen i januar.

Rørene har siden de blev gravet ned været centrum for en indædt kamp mellem opfinderen og Kystdirektoratet. Poul Jakobsen mener, at han kan bevise, at stranden er bedre beskyttet med hans rør end med direktoratets traditionelle sandfodring. Omvendt har en officiel evaluering af forsøget ikke påvist nogen effekt.

Kystdirektoratet har ønsket at fjerne rørene for at undgå, at halve og hele rør stikker op af sandet. Poul Jakobsen har omvendt anmeldt Kystdirektoratet til politiet for hærværk ved at fjerne rørene.

Her ses Poul Jakobsen på stranden med et af rørene

PoulJakobsen.jpg

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Samfund.