Skoleleder: Database bør ikke oplyse om tosprogede elever

Skoleledere og politikere kritiserer Undervisningsministeriet for at oplyse, hvor mange elever med udenlandsk baggrund, der er på de enkelte skoler.

Tosprogede elever i klasseværelse

Flere skoleledere og politikere kritiserer nu undervisningsministeriet for at oplyse, hvor mange elever med udenlandsk baggrund, der er på de enkelte skoler.

På Kirkeskolen i Skjern er mere end hver femte elev tosproget, og her undrer skolelederen sig over den nye database.

- Ud fra det menneskesyn jeg har, der synes jeg ikke, det er relevant. Det er der forskellige meninger om, men i min verden kunne man ligeså godt begynde at opgøre, hvor mange elever, der har brune øjne, lyder det fra skoleleder Flemming Libner, der frygter at forældre vil fravælge både Kirkeskolen og andre skoler med en stor andel at tosprogede elever.

Nøgletal skal ses som et værktøj

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby har sidst i januar præsenteret  en ny hjemmeside  hvor man kan gå ind og sammenligne skoler.

Her kan man blandt andet se nøgletal om elevernes fravær, deres  karakterer i prøvefag i 9. klasse og også elevernes uddannelsesstatus tre måneder efter,  at de har forladt folkeskolen.

Men man kan altså også se, hvor stor eller lille andel af elever med udenlandsk baggrund, der er på de pågældende skoler.

- Jeg synes, det er en helt unødvendig oplysning i forhold til at skulle rangliste skoler, fordi andetsprogselever er jo ikke lige med en dårligere kvalitet på en skole, siger socialdemokraternes undervisningsordfører, Annette Lind.

Ministeren mener dog, at den nye hjemmeside skal ses som en værktøj, der kan bruges på flere måder:

- Der er en gruppe skoler, som har en meget mangfoldig elevsammensætning, men som i høj grad formår at løfte eleverne både fagligt, men også når det handler om god integration og god trivsel i det danske samfund, og den del af historien vil jeg også gerne være med til at understøtte, lyder det fra ministeren.

 

2:27