Skjern-virksomheder mistænkes for social dumping

Fem ud af de seks virksomheder i Skjern, som Skattestyrelsen har kontrolleret for social dumping, skal nu yderligere undersøges.

Genrefoto: Skattestyrelsen skal nu i gang med at foretage yderligere undersøgelser af mulig social dumping i 29 virksomheder i Danmark.
Genrefoto: Skattestyrelsen skal nu i gang med at foretage yderligere undersøgelser af mulig social dumping i 29 virksomheder i Danmark.
Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix

Fem virksomheder inden for byggesektoren i Skjern kan se frem til at skulle undersøges for social dumping. Det står klart, efter at Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet har foretaget en landsdækkende aktion mod social dumping i Danmark.

Skattestyrelsen har under aktionen haft et særligt fokus på om udenlandske arbejdere er lønmodtagere eller selvstændige, når de arbejder i Danmark. Det har nemlig en betydning for, hvilken skat de skal betale.

Hvis man er lønmodtager, så er det arbejdsgiveren, der skal indbetale skat, men hvis man derimod er selvstændig og kommer fra et andet EU-land, så skal man faktisk ikke nødvendigvis betale skat i Danmark. Det skal man eksempelvis ikke, hvis man kun er hyret til en kortere opgave, og så skal virksomheden, der har hyret den pågældende arbejdskraft ind, derfor heller ikke sørge for, at arbejderne indberetter det.

- I Skjern talte vi i alt med seks medarbejdere, hvoraf de fem var udlændinge. I fem af de virksomheder, vi besøgte, mener vi, at de reelt burde være lønmodtagere i stedet for selvstændige. Næste skridt for os er derfor, at vi skal opgøre den skat, vi mener, der skal betales i Danmark, siger Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen, i en pressemeddelelse.

På landsplan fik 68 virksomheder besøg af Skattestyrelsen, hvoraf seks af dem er beliggende i Skjern. 29 af disse virksomheder kan se frem til opfølgende kontrol.

- Når vi har fokus på social dumping, så er det blandt andet for at sikre, at udenlandske virksomheder og medarbejdere betaler den rigtige skat i Danmark og dermed sikre mere fair konkurrenceforhold over for danske virksomheder, forklarer Ernst O. Nielsen i pressemeddelelsen.

I 2018 kontrollerede Skattestyrelsen i alt 1.589 personer og virksomheder som led i indsatsen mod social dumping. Kontrollerne førte til, at der blev sendt regninger for manglende skattebetaling for 191 millioner kroner.

Skattestyrelsen må grundet tavshedspligt ikke oplyse, hvilke virksomheder der er tale om.

2:05
TV MIDTVEST 30. Oktober 2017: Dansk Folkeparti og SF vil skabe mere lige konkurrencevilkår for lastbilchaufførere med nyt udspil.