Skjern-elev idømt samfundstjeneste af Højesteret

Højesteret har bedømt voldssager, hvor en flaske, en metalklods og en rundstok blev brugt som redskab.

I sjældne tilfælde går det an i voldssager at bruge samfundstjeneste i stedet for ubetinget fængsel - også selv om volden som udgangspunkt har været grov, lyder beskeden fra Højesteret tirsdag i to straffesager.
    
Men det hører dog til undtagelsen, at der skal gives samfundstjeneste i sager om vold af særlig farlig karakter, siger landets øverste domstol. Den har bedømt episoder på en natklub i Næstved og en teknisk skole i Skjern.
    
Betingelserne for at fravige tommelfingerreglen er, at den tiltalte er ung og ustraffet, at volden var en spontan reaktion på en akut konflikt, og at skaden har været begrænset.

Skjern-elev slog med metalklods

På natklubben Crazy Daisy i Næstved havde en 19-årig mand slået en anden i hovedet med en flaske. Det skete under en tumultagtig konfrontation mellem de to.
    
På Skjern Tekniske Skole var en 18-årig blevet provokeret af en anden elevs drillerier. I raseri havde han slået den anden i hovedet to gange med en metalklods.
    
I sagen fra Næstved mente Østre Landsret tidligere, at straffen skulle være ubetinget fængsel i tre måneder, men Højesteret har altså ændret dommen.
    
I sagen fra Skjern blev Vestre Landsrets dom til samfundstjeneste derimod stadfæstet.
    
Begge de tiltalte skal nu efter Højesterets dom udføre ulønnet arbejde i 80 timer i stedet for at afsone i et fængsel.
    
Også en tredje sag om grov vold på parkeringspladsen ved Jem & Fix i Roskilde har tirsdag været til vurdering.
    
Her havde en 51-årig mand banket en anden i hovedet med en rundstok med så stor kraft, at den knækkede. Forinden havde han kørt efter offeret, fordi han var vred over dennes kørsel.
    
I dette tilfælde har Højesteret dog afvist forsvarerens ønske om at ændre landsrettens dom fra 60 dages ubetinget fængsel til samfundstjeneste.
    
I øvrigt kunne Kriminalforsorgen for nylig fortælle, at antallet af domme med samfundstjeneste i år er faldet med godt ti procent i forhold til det foregående år.
    
/ritzau/


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien 112.