Skills-vinder går solo: DM-murer er blevet selvstændig

Kenneth Meldgaard fra Spjald vandt DM i Skills sidste år. Nu starter har eget firma og håber på specielle opgaver.

Er det blær, hvis man bruger sit Danmarksmesterskab til at markedsføre sin nye virksomhed?

Spørger man mureren Kenneth Meldgaard fra Spjald lyder svaret noget i retning af:

- Njjaaa

Danmarks bedste murer, Kenneth Meldgaard, der vandt titlen på DM i Skills i Herning sidste år, fik sit svendebrev i fredags. I mandags startede han sit eget murerfirma.  

- Jeg tror, det har den betydning, at jeg ligesom har erfaringen med at selv skulle tage ansvar for sin opgave og levere et godt stykke arbejde, som både jeg selv kan være stolt af, og kunden bliver glad for, siger Kenneth Meldgaard. 

Det er cirka et år siden den kun 20-årige murermester deltog og vandt DM i Skills. Dengang var han ansat i murerfirmaet Glenn Østergaard i Spjald.

Se her et indslag fra sidste år om Herningsholmskolen enestående evne til at fostre skills-talenter: Et murertalent fra Herningsholm Erhvervsskole vandt for 12. gang DM i Skills.

- Det har givet mig mere mod på det. Under mit uddannelsesforløb har det givet mig en anden erfaring, som jeg kan bruge som selvstændig, siger Kenneth Meldgaard. 

I dag et år efter er Kenneth Meldgaards gamle mester sikker på, at Skills har været med til at forme den unge svend. 

- Det har helt sikkert givet ham en ordentlig portion selvsikkerhed. Folk har jo set nu, hvad han kan. Kenneth er jo dygtig og har en fantastisk arbejdsmoral. På den måde, tror jeg, det kan give ham meget godt, siger Glenn Østergaard, der selv har hyret den unge selvstændige til en opgave i denne uge. 

Skills-stjerne

Skills begyndte allerede i Spanien i 50´erne som et resultat af at for få unge interesserede sig for håndværk og praktiske uddannelser. Af samme grund blev konceptet adopteret i Danmark, hvor der har været afholdt store DM Skills-arrangementer siden 2011. Som årerne er gået, er fokus på Skills øget både på erhvervsuddannelserne og i medierne. 

- Mit hjerte, det kørte bare, og så blev spændingen udløst. Det var bare helt fedt, sagde Kenneth Meldgaard umiddelbart efter kåringen. Sådan her så det ud, da Kenneth vandt DM i skills i 2018 og fik overrakt prisen af statsministeren. 
- Mit hjerte, det kørte bare, og så blev spændingen udløst. Det var bare helt fedt, sagde Kenneth Meldgaard umiddelbart efter kåringen. Sådan her så det ud, da Kenneth vandt DM i skills i 2018 og fik overrakt prisen af statsministeren. 
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Ideen er, at give unge studerende i en lang række forskellige fag som for eksempel, frisør-, mure- eller kokkefaget en chance for at vise hvad de kan med deres fag. Det handler om stolthed for faget, og måske også om, at det er ok, for en ung murersvend at sige højt, at man er Danmarks bedste.  

I hvert fald kan man i dansk sammenhæng godt kalde Kenneth Meldgaard en slags skills-stjerne. Først vandt han guld til DM i januar - sidenhen vandt han bronze til EM i september sidste år.

Selv om han ikke er den, der bruger store armbevægelser hverken fysisk eller metaforisk, overvejer han, om skillstitlen kan give en konkurrencefordel for den nye virksomhed. 

Tema

DM i Skills 2018

- Jeg har da en fordel i at folk i lokalområdet allerede kender mig, og ved hvad jeg står for. Ja, det kan jo både være ondt og godt. Folk de kan jo godt tænke, han er da en arrogant en, men jo, jeg tænker da, at nævne det på en diskret måde, det tror jeg da, jeg vil, siger Kenneth Meldgaard. 

Men det er ikke helt ligetil. For hvordan skal man få fortalt kunderne, at man vandt DM i Skills i sin årgang uden at det virker som pral.

Kenneth Meldgaard har endnu ikke fået pyntet sin varevogn med firmalogoer og reklame. Han kan godt finde på, at skrive et eller andet om Skills-titlen på bilen, men det skal helst ikke opfattes forkert, så han overvejer, hvordan det kan gøres.  ​​​​​
Kenneth Meldgaard har endnu ikke fået pyntet sin varevogn med firmalogoer og reklame. Han kan godt finde på, at skrive et eller andet om Skills-titlen på bilen, men det skal helst ikke opfattes forkert, så han overvejer, hvordan det kan gøres.  ​​​​​
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

- Folk skal forstå det på en god måde, altså. Man skal forstå, at det ikke er for at blære sig, men for at vise, hvad man kan, siger Kenneth Meldgaard. 

- Til konkurrencerne har vi jo lavet noget ud over det sædvanlige. Noget, man ikke lige får lavet så tit, siger Kenneth Meldgaard og håber, at titlen kan være med til at kaste sjove opgaver af sig.

- Så hvis folk vil have muret rundt om en brændeovn eller lavet noget med noget dekorativt murværk, så tænker jeg, at det er jo noget af det, jeg godt kan lide. At få nogle af de specielle opgaver. 

- Det tænker jeg, at det kan jeg bruge, hvis folk tænker, ham der han kan lave noget dekorativt hjemme hos mig.  

Se et indslag med Nicolai Asmussen fra 2011 her: Nicolai Munksgaard Asmussen blev i weekenden kåret til Danmarks bedste, nu går han efter VM.

Verdens bedste murer

For otte år siden vandt Nicolai Asmussen fra Holstebro titlen først som Danmarksmester, og bagefter vandt han også World Skills konkurrencen og kunne derefter kalde sig verdens bedste murer. Og det er præcis hvad Nicolai Asmussen valgte at gøre.  

- Da jeg kom hjem fra Skills, der startede jeg min egen virksomhed op. Det lå ligesom i kortene, at det var det, jeg skulle, siger Nicolai Asmussen.  

- Det blev skudt i gang, fordi jeg blev verdensmester. Det kom meget i medierne, det var ligesom fedt det hele. Så der skulle bare bygges videre på det, siger Nicolai Asmussen, der i dag driver sit eget firma fra hjemmesiden verdensbedstemurer.dk 

- Det er ikke for at prale eller noget, men det var bare for at lave noget let genkendeligt. Noget man kunne huske, siger han med et smil. 

- Skills har formet mig. Skills har bygget hele min virksomhed op. Der hænger billeder og min guldmedalje på væggen derhjemme. Så min identitet hænger sammen med Skills. Jeg tænker stadigvæk meget over det, og jeg holder også nogle foredrag om det, siger Nicolai Asmussen.