Sagahutu 20 år i fængsel

Innoncent Sagahutu, der er blevet kaldt "Slagteren fra Skjern" er tirsdag blevet idømt 20 års fængsel ved FN-tribunal om folkedrabet i Rwanda.

Innocent Sagahutu har ventet 11 år bag tremmer for at få sin sag afgjort. I dag fik han så sin dom - han er dømt skyldig i forbrydelser, der senere førte til folkedrabet på 800.000 mennesker i Rwanda.

Ansvarlig for drab

Sagahutu var kaptajn i Rwandas hær, og domstolen fastslår, at han beordrede drabet på premierminister Agathe Uwilingiyimana og desuden er ansvarlig for drab på en række belgiske FN-soldater. Sagahutu vidste besked om drabene på soldaterne, men forhindrede dem ikke.

Frifundet for massevoldtægtTil gengæld har FN-tribunalet konstateret, at der ikke er beviser for, at Sagahutu deltog direkte i sammensværgelsen om at begå folkedrabet, der kostede 800.000 mennesker livet. Domstolen mente heller ikke, det blev bevist, at Sagahutu var ansvarlig for voldtægt af tutsi-kvinder i hovedstaden Kigali.

Mener, det er en parodi

Domstolen har givet Sagahutu 20 års fængsel for de forbrydelser, han har begået. Selv har han hele tiden nægtet sig skyldig og sagt, at han må være forvekslet med en anden mand med samme navn. - Det er uretfærdigt. Det er en parodi, sagde Innocent Sagahutu efter dommen, som han vil appellere. Chefanklageren overvejer appel for at få dommen skærpet.

Hovedmand fik 30 år

Den tidligere hærchef Augustin Bizimungu er i dag blevet udpeget som hovedmand og fik 30 års fængsel. Yderligere to mænd fik i dag fængselsdomme.

FAKTA om sagen

* Innocent Sagahutu er blevet idømt 20 års fængsel ved et FN-tribunal om folkedrabet i Rwanda.

* Domstolen har fundet Sagahutu skyldig i forbrydelser, som senere førte til folkedrabet på 800.000 mennesker i Rwanda.

* Sagahutu var kaptajn i Rwandas hær, og domstolen fastslår, at han beordrede drabet på premierminister Agatha Uwukubgiyimana.

* Den tidligere Rwanda-officer blev som 38-årig i november 2000 sendt ud af Danmark for at blive udleveret til strafforfølgelse ved krigsforbrydertribunalet for Rwanda, der har hjemsted i Arusha i Tanzania.

* Innocent Sagahutu havde da siddet fængslet i Danmark siden februar samme år, da tribunalet begærede ham udleveret.

* Justitsministeriet afgjorde, at Sagahutu kunne udleveres.

* Afgørelsen blev indbragt for både by- og landsret, som støttet af blandt andet en erklæring fra Retslægerådet fandt, at der var grundlag for at udlevere ham.

* Da landsretten godkendte hans udlevering fremgik det, at Sagahutu formentlig kun havde tre til fem år tilbage at leve i. Retslægerådet mente, at det ikke var en hindring for at udsende ham, da tribunalet havde forsikret, at Sagahutu vil kunne behandles medicinsk forsvarligt.

* Innocent Sagahutu levede i Skjern i omkring to år før sin anholdelse. Hans hustru og deres to børn er blevet i Danmark.