Psykiatersag: Flere patienter får brev fra regionen

Sundhedsstyrelsen har fundet frem til yderligere 522 patienter, der har været i hænderne på hjerneskadet psykiater fra Vestjylland. De får nu brev fra Region Midtjylland. Samtidig fyrer Sundhedsstyrelsen direktør Else Smith.

Psyksag_Videbaek_0.jpg

I slutningen af februar kontaktede Region Midtjylland 1379 borgere, der havde været patienter, hos en privatpraktiserende vestjysk psykiater. Nu er der sendt yderligere 522 breve ud.

Brevene lander i postkassen hos borgere, der har gået til behandling hos en privatpraktiserende psykiater i Vestjylland, der blev kendt efter en række indslag i medierne. Psykiateren fik for to år siden frataget sin autorisation af Sundhedsstyrelsen og virker ikke mere i sit fag.

Kontakt din praktiserende læge

I forbindelse med de nye breve siger regionen igen til de tidligere patienter: Er du utryg, så kontakt din praktiserende læge.

Brevene opfordrer borgere, som oplever tvivl eller usikkerhed om, de har fået den rette behandling, til at kontakte deres praktiserende læge for at få en ny vurdering. Samtidig vejleder brevene om mulighed for at klage og for at søge erstatning.

- Vi har udsendt brevene på baggrund af de oplysninger om tidligere patienter, som vi har fået af Sundhedsstyrelsen. Det blev klart, at der var flere patienter end de først opgivne, da tidligere patienter henvendte sig og spurgte, hvorfor de ikke havde modtaget et brev. Sundhedsstyrelsen har derfor foretaget en ny gennemgang af den pågældende psykiaters journalmateriale, hvilket desværre viser, at der er flere patienter. Det er disse vi nu har kontaktet, forklarer Christian Boel, konstitueret koncerndirektør i Region Midtjylland.

Direktør fyret

Og netop Sundhedsstyrelsens håndtering af sagen får nu også direkte konsekvenser. Ritzau erfarer i dag, at den administrerende direktør for Sundhedsstyrelsen, Else Smith, er blevet fyret som følge af en lang række kontroversielle sager i styrelsen. Det er nærliggende at formode, at psykiatersagen hører ind under denne kategori.

Region Midtjylland har i forbindelse med sagen gjort ekstra ambulatoriekapacitet med speciallægeressourcer klar i Herning og andre steder, hvor der måtte være brug for det. Initiativet skal sikre, at patienter, der bliver henvist fra deres praktiserende læge, kan få en ny vurdering inden for en måned.

Efter de første breve blev udsendt er 14 borgere blevet henvist til at få foretaget en ny vurdering.

FAKTA:

- I 2002 kom psykiateren ud for en trafikulykke, der gav ham alvorlige skader i hjernen.

- To undersøgelser i 2003 såede tvivl om, hvorvidt psykiateren var i stand til at arbejde på egen hånd, og i 2004 indberettede en ledende overlæge ham til embedslægen.

- Alligevel arbejdede manden fra 2004 til 2007 som psykiater i Grønland, Norge og Sverige.

- I 2007 slog han sig ned i Vestjylland. Herfra eskalerede antallet af indberetninger fra både pårørende, læger og kommunale fagfolk.

- Først i maj 2013 fratager Sundhedsstyrelsen psykiateren hans autorisation.

I indslaget her kan I møde Susanne Hansen fra Videbæk. Gennem et år gik hun hos den pågældende psykiater:

1:42