Pil kan hjælpe grundvandet

Forsøg med energipil i Tim viser, at pileafgrøder optager al kvælstof og dermed beskytter grundvandet.

pil.jpg

Et forsøg med pil på en mark i Tim har vist overraskende positive resultater. Resultatet viser nemlig at gødning, uanset om det er gødning fra husdyr eller købt i handelen, bliver optaget af pilafgrøden. Det gør den ikke på samme måde af almindelige afgrøder, som for eksempel byg.

- Det er helt fantastiske resultater. Forsøget viser, at til trods for at store mængder næringsstoffer bliver tilført, så sker der intet tab. Alt kvælstof bliver optaget, fastslår Tove Urup Madsen, natur- og miljøchef hos Vestjysk Landboforening.

Det er Århus Universitet, der i samarbejde med Vestjysk Landboforening, det seneste år har foretaget forsøgene med energipilen. Resultaterne beviser tilsyneladende, at pileafgrøden optager al kvælstof.

- Det er næsten for godt til at være sandt, siger Tove Urup Madsen i en pressemeddelelse i dag.

Landboforening pionerer på området

Vestjysk Landboforening har gennem de senere år været pionerer på området for pil med støtte fra både EU og Region Midtjylland.

I Vestjylland er der allerede tilplantet over 600 hektarer med pil, og Tove Urup Madsen forudser, at afsløringen af de seneste forskningsresultater vil få helt afgørende betydning i de fremtidige vandplaner, som kan få store konsekvenser for landbrugserhvervet.

Pilen kan hjælpe grundvandet

- Det betyder, at pil kan medtages i beregningerne, og at vi kan bruge pil som et virkemiddel i arbejdet med at reducere kvælstof i grundvand og overfladevand, pointerer hun.

Uenighed om pil

Tidligere har energipil været til diskussion mellem landmænd og Ringkøbing-Skjern Kommune. Energipil kan nemlig vokse sig seks meter høj, og dermed ændres udsynet i naturområder sig drastisk.