Østbander i retten for omfattende tyverier

Lokale undrede sig over mørkelagt sommerhus. Politiet anholdt seks litauere i sommerhuset, der var fyldt med flere kilo stjålne smykker.

Politiet fandt Kilovis af stjålne smykker i et sommerhus i Ringkøbing. Nu er seks litauere tiltalt for 37 indbrud. Det tog dem en uge. Foto: Poul Gerner, TV MIDTVEST

10 mænd fra to forskellige østeuropæiske bander har været for en dommer i Herning. Banderne bliver stadigt mere kreative i forsøget på at fylde en bil med tyvekoster og køre de stjålne genstande ud af landet.

Nogle gange er det airbags, det går ud over. Nogle gange er det garager, nogle gange er det taggennembrydninger, nogle gange er det pinkode-afluring. Og nogle gange er det butikstyverier, og der kommer hele tiden nye ting til

Poul Fink, leder af den mobile tyverigruppe, Midt og Vestjyllands Politi

Men i begge disse to tilfælde nåede banderne aldrig ud af landet, fordi de lokale havde øjnene med sig.

I den ene sag, der kører for retten i Herning i denne uge, havde seks litauere i november 2017 lejet sig ind i et sommerhus i Ringkøbing med en forklaring om, at de var i landet for at fiske. 

- Der får vi et tip fra en borger, som ringer ind og siger, at han undrer siger over, at der i november måned er udlejet til udlændinge, siger Poul Fink, der er leder af den mobile tyverigruppe hos Midt og Vestjyllands Politi. 

Læs også Fire rumænere anholdt for tyveri i flere byer

Det undrede også politiet, der satte sommerhuset under observation.

- Vi kan se på bilerne, hvor de kommer fra. Seks udlændinge i et sommerhus med gardinerne trukket for midt på dagen. Det lugter langt væk, siger Poul Fink. 

Litauerne kørte fra sommerhuset til omkringliggende byer som Videbæk, Vildbjerg og Spjald, hvor de brød ind i villaer og garager. Lige indtil politiet anholdt dem en sen søndag aften. 

- I det konkrete tilfælde omringede vi huset. Så bankede vi på, og så lukkede de op, siger Poul Fink. 

I huset fandt politiet tre kilo stjålne smykker. Poul Fink, tror, det er bestilt arbejde. 

Politiet fandt mange stjålne smykker i sommerhuset, hvor de seks litauere boede under dække af at være på fisketur.  Foto: Poul Gerner, TV MIDTVEST

- Personligt, tror jeg, det er nogle bagmænd i de lande, de kommer fra. Vi kan ofte se, at det er organiseret, siger Poul Fink. 

Litauerne havde første dag i retten i Herning mandag, hvor også fire rumænske mænd blev idømt lange fængselsstraffe fra halvandet til fire år og udvisning. Rumænerne blev dømt for indbrud i elektronik og hårde hvidevarer-butikker, hvor de havde brudt ind igennem butikkernes tagkonstruktioner. 

En af rumænerne blev dømt for tyveri af elektronik for i alt 3,4 millioner kroner i butikker i Herning, Aarhus og Holstebro. 

Tre kilo smykker skal nu finde tilbage til sine ejermænd og kvinder. Formentlig i Videbæk, Vildbjerg eller Spjald.  Foto: Poul Gerner, TV MIDTVEST

- Nogle gange er det airbags, det går ud over. Nogle gange er det garager, nogle gange er det taggennembrydninger og nogle gange er det pinkode-afluring. Og nogle gange er det butikstyverier, og der kommer hele tiden nye ting til, siger Poul Fink.  

Læs også Rumænske mobil-tyve får fængsel og udvisning

De seks litauere skal i retten senere på ugen. De er tiltalt for i alt 37 indbrud. 

- De har været her en uge. Det er ofte det, vi ser. Nogle gnage forlænger de deres ophold. Hvis det nu går rigtig godt, og der er gnag i forretningen, siger Poul Fink. 

Der ventes at flade dom i sagen mod de seks litauere om en uge.