Nyt lys over byen

Som én af de første kommuner i Danmark er Ringkøbing-Skjern i gang med at erstatte alle gadelamper med LED-lys

Ved at udskifte de gamle glødelamper med energibesparende LED-lys, kan kommunen spare op til 85 % i strøm på gadebelysningen.

På den måde får kommunen også råd til at have lygterne tændt om natten.

Siden juni 2010 har gadelygterne i Ringkøbing-Skjern Kommune været slukket om natten fra klokken tolv til fem på grund af besparelser.Men når alle de nye lamper er på plads i 2015, er det slut med de mørke tider.

- Nogen skal jo være de første. Nu havde vi jo et konkret problem, da folk var trætte af, at vi slukkede lyset om natten. Da vi hørte, at vi kunne udskifte alle lamperne med LED-lys, og dermed få råd til lys om natten, så synes vi det var den rigtige løsning, fortæller Henrik Jensen, driftsleder ved Forsyningen i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Et stort projekt

Det kommer til at koste 45 millioner kroner at udskifte kommunens 15.000 gadelamper.

Ifølge Henrik Jensen er LED-belysningen lige så god som den gamle belysning med glødepærer.

 - Det er jo en ny teknologi indenfor gadevej-belysning, og vi har selvfølgelig selv været skeptiske. Vi er heller ikke sprunget i med begge ben. Vi har lavet nogle pilotprojekter, inden vi tog beslutningen om det store projekt, hvor alt skal udskiftes, siger Henrik Jensen.

Sådan ser de nye gadelamper ud:

150212Lys.jpg

----------

I flere år har borgerne i Ringkøbing-Skjern måtte leve med mørke gader ogstræder - på grund af besparelser. Men der er lys forude - for nu er kommunen startet på at sætte nye og energibesparende gadelamper op.