Nye regler for handel på nettet: Nu frygter Spjald-virksomhed at miste millioner

Virksomheden Billigt-arbejdstøj.dk i Spjald omsætter for 80 millioner kroner årligt i deres webshop. Nye EU-regler kan koste dem dyrt.

De danske netbutikker er lige nu i højeste alarmberedskab. For om blot 19 dage venter lidt af en skæbnedag for mange af butikkerne og deres kunder.

Og dermed kan en lang række webshops miste millioner af kroner i omsætning. Blandt andet hos virksomheden Billigt-arbejdstøj.dk i Spjald.

- Vi vil være meget kede af at miste den omsætning, fortæller leder af virksomheden, Tommy Søndergård.

Når han og mange andre lige nu holder vejret, skyldes det nye EU-sikkerhedsregler, der træder i kraft den 14. september, som skal sikre en mere sikker nethandel ved, at de handlende skal bruge to-faktor-godkendelse, for at betale for varer over nettet.

Vil have ministeren i tale

Men de nye regler risikerer at spænde ben for store dele af nethandlen i hele landet, lyder det fra brancheforeningen. Hos Foreningen for Dansk Internethandel efterlyser direktøren, Niels Ralund, derfor handling fra regeringen og den socialdemokratiske erhvervsminister Simon Kollerup.

Helt konkret ønsker brancheforeningen, at den danske regering ansøger om en overgangsordning, så der bliver købt tid til at få implementeret de nye sikkerhedsregler.

quoteDet er foruroligende, at der ikke er styr på tingene. Reglerne har ligget klar i fire år, men der er åbenbart ikke nogen, der har kunnet gennemskue dem, og nu er det snart for sent

Tommy Søndergård, leder, Billigt Arbejdstøj, Spjald

Men Simon Kollerup har i dag ikke ønsket at kommentere sagen.

- Det er foruroligende, at der ikke er styr på tingene. Reglerne har ligget klar i fire år, men der er åbenbart ikke nogen, der har kunnet gennemskue dem, og nu er det snart for sent, lyder det fra Tommy Søndergård i Spjald.

Teknikken spænder ben

Ifølge brancheforeningen er problemet, at der nemlig for mange ting i EU-direktivet, som virksomhederne på nuværende tidspunkt ikke kan implementere rent teknisk. Det får betydning for de danske forbrugere, som ikke kan få godkendt deres betaling. Og det vil få betydning for en lang række erhvervsdrivende – blandt andet firmaet Billigt Arbejdstøj i Spjald, der i dag omsætter for 80 millioner kroner om året.

- Hvis vi mister en tredjedel af det i indtægter fra den ene dag til den anden, så giver det desværre et underskud, for der skal jo stadig betales lønninger og så videre. Så får det da hurtigt ende med at drive webshop, siger Tommy Søndergård.

Flere lande har fået udskudt EU-direktivet – blandt andet Storbritannien og Frankrig – og har dermed købt sig til ekstra tid til at få teknikken til at følge med implementeringen. I Spjald håber Tommy Søndergård på det samme.

quoteHvis vi mister en tredjedel af det i indtægter fra den ene dag til den anden (...) Så får det da hurtigt ende med at drive webshop

Tommy Søndergård, leder, Billigt-arbejdstøj.dk, Spjald

- Vi er interesseret i at få det implementeret så hurtigt som muligt for at få øget sikkerheden på vores webshop. Det er jo alles interesse, siger han om de nye regler

Hvert år er der 130.000.000 handler i de danske netbutikker. Det er 350.000 om dagen. Næsten en tredjedel af handlerne risikerer altså at blive afvist efter den 14. september.

- Det er rigtig fint for os, at der kommer mere sikkerhed, så vi undgår svindel. Men vi skal have reglerne klarlagt og have noget tid til at implementere dem, slutter Tommy Søndergård. 

webs

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.