Ny undersøgelse: Der er rekordmange laks i Skjern Å

En ny undersøgelse viser, at der sidste år blev trukket over 5000 store laks op i åen.

Det vrimler med laks i Skjern Å.

Det dokumenterer en ny undersøgelse fra Danmarks Center for Vildlaks og DTU Aqua.

Undersøgelsen viser, at der i 2017 trak 5521 store laks fra havet op i Skjern Å, hvilket er ny rekord. Den hidtidige rekord var fra 2011 og lød på 4176.

- VI er super glade for resultatet. Det viser, at det går den rigtige vej for bestanden, selv om der stadig er store udfordringer som spærringer i åsystemet og rovdyr som skarver og sæler, siger biolog Kim Iversen fra Danmarks Center for Vildlaks i Skjern til tvmidtvest.dk.

Fremgangen kommer efter nogle år, hvor bestanden ellers var stagneret. Som forklaring på succesen nævner Kim Iversen det målrettede arbejde med at sætte lakseyngel ud i åen, ligesom det også spiller ind, at der er kvoter for, hvor mange laks lystfiskerne må tage med hjem.

Samtidig spiller indsatsen for at fjerne spærringer og give fiskene optimale betingelser i åsystemet også en væsentlig rolle.

- Nu håber vi på, at det også vil gå den rigtige vej de kommende år. Det viser, at vandløbet har det godt, og det er også vigtigt for lystfiskerturismen, siger Kim Iversen.

Stadig brug for udsætning

Selv om der aldrig har været så mange fisk i åen i nyere tid, betyder det dog ikke, at bestanden er klar til at klare sig selv. I Storåen sætter man ikke længere lakseyngel ud, men det er der stadig brug for i Skjern.

- Bestanden er ikke tæt på at kunne klare sig selv. 43 procent af fiskene er nogen, som vi har sat ud, så der er stadig brug for et målrettet arbejde, siger Kim Iversen.

Lystfisker-sæsonen i Skjern Å begynder den 16. april. Sidste år satte lystfiskerne rekord med 1681 laks.

Den nye undersøgelse af en del af Den Store Lakseundersøgelse, som er et samarbejde mellem DTU Aqua og Danmarks Center for Vildlaks og er finansieret af Innovationsfonden, Ringkøbing Skjern Kommune og Herning Kommune.

Indblik Søndag satte i juni fokus på lakseeventyret ved Skjern Å. Se indslaget her.
 

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Natur.