Ny sparerunde truer i Ringkøbing-Skjern

Kommunen skal i gennemsnit finde besparelser og effektiviseringer for 76 millioner om året.

Borgmester i Ringkøbing-Skjern, Hans Østergaard (V). Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune gør klar til endnu engang at svinge sparekniven.

Selv om det på mange måder går godt i kommunen, der kan prale af en af landets laveste ledighedsprocenter, står det allerede nu klart, at budgettet ikke hænger sammen de kommende år.

Vi har bestemt ikke været ekstravagante

Hans Østergaard, borgmester, Ringkøbing-Skjern

- Jeg kan godt forstå, hvis den enkelte borger og medarbejder har svært ved at begribe, at der skal skæres i velfærden, for vi har bestemt ikke været ekstravagante, og jeg forestiller mig da heller ikke, at ret mange mener, vi har ruttet med pengene, siger borgmester Hans Østergaard (V) i en pressemeddelelse.

Udligning skaber usikkerhed

Kommunens fag- og stabsområder skal nu forsøge at give et bud på, hvor der kan spares. Hans Østergaard forklarer, at der i første omgang skal findes besparelser og effektiviseringer for 33 millioner kroner i 2020. Det stiger så til 98 millioner i 2023 og ender dermed på et gennemsnit på 76 millioner om året i fire år.

Det er blandt andet udsigten til, at der kommer færre penge i kassen fra den statslige udligningsordning, der nu tvinger politikerne til at reagere. Kommunen har udsigt til at miste 40 millioner på udligningen. Dertil kommer et statsligt effektiviserings- og moderniseringskrav på 15 millioner.

Læs også Kommunalt værksted lukker: - Det er mit andet hjem

Hans Østergaard peger i pressemeddelelsen på det problematiske i, at udligningsordningen bygger et etårige aftaler.

- Det er ikke for at klynke. Det har vi ikke for vane at gøre her i Vestjylland. Men der er en kæmpemæssig usikkerhed indbygget i systemet, når vi først midtvejs igennem et år kender de forudsætninger, vi driver kommune på året efter, siger han.

Ringkøbing-Skjern Kommune var også igennem store sparerunder i 2010 og 2015.