Nu skal det være: Skjern Å skal være nationalpark

Skjern Å skal være den sjette danske National Park, mener lokalpolitikere i Ringkøbing-Skjern og Herning Kommune.

Der er for alvor gang i nye planer om en vestjysk nationalpark.

For nu skal det nemlig være. Ringkøbing-Skjern og Herning Kommune vil igen forsøge at skabe en nationalpark ved Skjern Å.

- Jeg synes, det her er mere konkret, end det nogensinde har været før. Der er stor og bred politisk opbakning til det her lokalt, siger viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Søren Elbæk (S).

- Jeg tror også, landbruget, turisterhvervet, borgerne og kommunen er et helt andet sted, end det var tilfældet for seks år siden, lyder det.

Derfor har de to kommuner nu sammen nedsat et udvalg, der skal arbejde for at give Skjern Å den eftertragtede status.

- Det er et signal om, at vi er to kommuner, som rigtig gerne vil have etableret en nationalpark, siger Anne Mette Bang Rasmussen (V), der er viceborgmester i Herning Kommune.

Dronning Margrethe havde sat kryds i kalenderen

For seks år siden var området millimeter fra den fornemme titel. Faktisk var det hele så tæt på at ske, at Dronning Margrethe allerede havde sat kryds i den royale kalender til den officielle indvielse.

Dengang betød nogle få landmænds trods dog, at flertallet på Christiansborg smuldrede.

Derfor skal der denne gang bruges en anden taktik.

- Det er ikke sat så meget som en eneste streg på noget kort endnu i forhold til at indkredse området. Når vi gør det, er det bare enormt vigtigt, at vi har de lodsejere, som eventuelt måtte blive involveret, med på at lave nationalparken, lyder det fra Anne Mette Bang Rasmussen.

Viceborgmester i Herning Kommune, Anne Mette Bang Rasmusen (V).
Viceborgmester i Herning Kommune, Anne Mette Bang Rasmusen (V).
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Landbruget med i udvalg

Landbruget er også repræsenteret i det nye udvalg.

- Det er fint, at man vil have en nationalpark, men det skal ske på frivillig basis. Det skete ikke sidste gang, der prøvede man at tvinge folk ind. Og skal der være succes med det her, skal det være frivilligt, siger formanden for Vestjysk, den lokale landboforening i Vestjylland, Søren Christensen.

Viceborgmester Søren Elbæk mener ikke, der kommer til at være landmænd, som bliver tvunget med.

- Det tror jeg ikke. Vi har forskellige håndtag, vi kan rykke i. Det kan eksempelvis være fordeling af jord, siger Søren Elbæk.

Seks nationalparker i Danmark?

Den næste udfordring bliver så at få overbevist Folketinget om, at der fremover skal være seks nationalparker i Danmark og ikke kun de fem, der er blevet sat penge af til.

- Der er ingen tvivl om, at Skjern Å kan tilbyde noget vores portefølje af nationalparker, som man ikke kan finde andre steder i landet, siger Venstres medlem af Miljø- og Fødevareudvalget, Thomas Danielsen.

- Hvis man kan få et projekt op at stå, hvor der er lokal forankring og enighed, så bør det kunne vinde politisk opbakning.

Lokalpolitikere tror på, at Skjern Å kan blive Danmarks sjette nationalpark.
Foto: Lars Lauridsen & Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST