Museer har millioner i klemme: Usikkerheden er belastende

Ringkøbing-Skjern Museum risikerer at skulle betale 16 millioner kroner tilbage til Arbejdsmarkedets Feriefond.

2:13
- Det vil sætte museets udvikling i stå, hvis vi skal betale pengene tilbage, siger museumsdirektør Kim Clausen. Se interview her.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

En række midt- og vestjyske museer har i længere tid levet med en stor økonomisk usikkerhed.

De risikerer at skulle betale lån for mange millioner kroner tilbage til Arbejdsmarkedets Feriefond - penge som de ellers var overbevist om var givet som en donation.

- Specielt det sidste år har været meget belastende. Vi venter i spænding. Sagen har stået på i et par år, og vi ved ikke rigtig, om vi er købt eller solgt, siger direktør Kim Clausen fra Ringkøbing-Skjern Museum.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har i længere tid forsøgt at løse problemet, men har nu udskudt en afklaring, mens han drøfter sagen med EU-Kommissionen. 

Ringkøbing-Skjern Museum har lån for cirka 16 millioner kroner, og Kim Clausen mener, at det vil få alvorlige konsekvenser, hvis det ender med, at pengene skal betales tilbage.

- Så mange penge har vi ikke i frie midler. Og skulle vi betale dem løbende i en afdragsordning, så ved vi jo heller ikke, om de skal forrentes. Det vil betyde, at de penge, som vi egentlig skal lave museum for, skal betales som afdrag og renter til Arbejdsmarkedets Feriefond. Det vil sætte museets udvikling i stå, siger han.

Fonde siger nej

Museumsdirektøren mener, at sagen allerede indirekte har haft konsekvenser i forbindelse med, at museet har søgt fonde om tilskud.

- Vi har fået nogle afslag i år, og det kan da have været den uafklarede situation, der indirekte var årsag til det, siger han.

Kim Clausen var i øvrigt med, da museerne fik lånene af feriefonden. Og han husker tydeligt, at museerne dengang blev lovet, at pengene skulle opfattes som en donation, der ikke skulle betales tilbage.

- Vi spurgte jo også dengang. Nu er vi jo i Vestjylland, så vi var meget bekymrede for, om pengene skulle betales tilbage. Der fik vi at vide, at det skulle vi ikke være bekymrede for, fortæller Kim Clausen.

 

2:21