Massive spekulationer om Esben Lundes ministerexit

På Christiansborg bliver der spekuleret meget i, hvorfor Esben Lunde Larsen har valgt at trække sig som minister og helt stoppe i dansk politik.

Esben Lunde Larsen har siddet i folketinget i syv år. Han begyndte sin politiske karriere i kommunalpolitik i Ringkøbing-Skjern Kommune. Foto: Ritzau Scanpix / Mads Claus Rasmussen

Det er stærkt overraskende, at Esben Lunde Larsen (V) tirsdag meddelte sit snarlige farvel til Folketinget og forlader sin post som miljø- og fødevareminister. Det mener politisk analytiker hos TV 2 Thomas Funding.

- Personligt er jeg meget overrasket. Det er dem, jeg har talt med på Christiansborg, også. Vi vidste godt, at han har været igennem politisk stormvejr i de relativt få år, han har haft her inde som minister, men er alligevel blev skærmet af sin chef, Lars Løkke Rasmussen, i stort omfang.

Læs også Esben Lunde Larsen stopper som minister

- Man har betalt en stor pris for at holde på Esben Lunde Larsen, og derfor var det også forventet, at man ville holde fast i ham. Derfor er det en stor overraskelse, at han stopper, siger Thomas Funding.

Både Esben Lunde Larsen og Søren Pind meddelte tirsdag, at de vil stoppe med øjeblikkelig virkning. Lunde fortsætter dog i Folketinget frem til næste valg.

I modsætning til Søren Pind har Esben Lunde Larsen ikke givet andet end en officiel forklaring og har altså ikke villet give nogen interviews. Derfor bliver der på Christiansborg spekuleret meget i hans beslutning om at stoppe.

01:13

Esben Lundes karriere begyndte med kommunalpolitik hjemme i Ringkøbing-Skjern

Luk video

- Spekulationerne kører relativt massivt. En af de ting, der bliver spekuleret meget i, vi ved det ikke med sikkerhed, men det er, om han er blevet bedt om at stille sit mandat til rådighed. At han har fået at vide, at han er en del af denne her rokade og så selv har valgt at træffe beslutningen, før den blev truffet for ham og stoppe som minister og helt som politiker, siger Thomas Funding.

Hvem der skal overtage posten som miljø- og fødevareminister er endnu uvist. Ministerrokaden ventes at ske i løbet af formiddagen.

Esben Lunde Larsens politiske karriere

  • Esben Lunde Larsen begyndte sin politiske karriere i kommunalpolitik.
  • Fra 2006 og frem til 2013 var han medlem af byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor han også fungerede som viceborgmester i de sidste fire år.
  • I 2011 blev Esben Lunde Larsen valgt til folketinget for Venstre i Vestjyllands Storkreds. 
  • I 2015 blev han udnævnt som minister for Uddannelse- og Forskning. 
  • For to år siden blev Lunde Larsen udnævnt til miljø-, fødevare- og fiskeriminister efter en periode som uddannelses- og forskningsminister.
  • Han røg i politisk stormvejr, og i august 2017 fik han frataget fiskeriområdet i forbindelse med sagen om de såkaldte kvotekonger.
  • Esben Lunde Larsen har siddet i folketinget i syv år.
02:01

Interview med TV 2 Nyhedernes Thomas Funding.

Luk video

Læs også Esben Lunde stopper: Her er reaktionerne