Lystfiskerne jubler: Historisk god laksesæson i Skjern Å

Skjern Å sætter ny rekord med tæt på 1700 fisk. Den største målte 122 centimeter.

Lystfiskerne ved Skjern Å kan næsten ikke få armene ned.

Laksesæsonen sluttede søndag, og selv om de sidste fangster endnu ikke er indrapporteret, står det klart, at der i år er fanget et historisk stort antal laks.

- Det er helt uvirkeligt. Det har været en fantastisk sæson, og tallene viser, at vi byder på laksefiskeri i verdensklasse, siger den daglige leder af Laksens Hus uden for Skjern, Kenny Frost, til tvmidtvest.dk.

De officielle fangstrapporter viser, at der i år er fanget 1660 laks i Skjern Å, men da der stadig kan nå at komme indberetninger fra de sidste dage, er tallet nærmere 1700 fisk, vurderer Kenny Frost.

Sidste år blev der fanget 1227.

- 2017 har været det bedste år både i antal og størrelse. Vi har ingen tal fra fiskeriet for 70 år siden - før åen blev rettet ud - men de 1700 fisk er det største antal, der nogensinde er registreret.

Gennemsnitsvægt på seks kilo

Den største laks målte 122 centimeter og vejede godt 20 kilo. Der er ikke en nøjagtig vægt på fisken, idet den blev sat ud igen, fordi kvoten var opbrugt. Den største hjemtagne laks var på 114 centimeter og vejede 19 kilo.

-  Fiskene har i gennemsnit vejet seks kilo. De har været i virkelig god stand, og det har faktisk været generelt over det meste af Europa. Der må have været masser af føde ude i havet, siger Kenny Frost.

Den rekordstore fangst kommer ovenpå flere års målrettet arbejde med at sætte lakseyngel ud i Skjern Å-systemet, og genslyngningen af åen har også forbedret fiskenes levevilkår.

Kenny Frost siger, at fiskeriet i Skjern Å er blevet så godt, at det sagtens kan måle sig med bedste lakse-elve i Norge og Sverige. Og lystfiskere fra nær og fjern har fået øjnene op for det vestjyske laksemekka.

- Den anden dag havde vi en gæst fra Umeå langt oppe i Sverige. Han kommer fra et område, hvor de selv har noget fantastisk laksevand, men valgte at køre ned gennem Sverige for at fiske her i tre dage. Så det er rygtedes, at vi har et supergodt fiskeri, siger han.

1245 laks i Storåen

Fiskeriet i Storåen sluttede også søndag - bortset fra tilløbene hvor der må fiskes i fire dage endnu. Men der er indtil videre fanget 1245 laks mod 1422 sidste år.

- Der er efter min vurdering lige mange fisk i åen som sidste år, men det har altså regnet meget i år, og det har nok holdt nogen hjemme, så der ikke er blevet fisket helt så intensivt, siger formanden for Holstebro og Omegns Fiskeriforening, Gunnar Pedersen.

Han peger på, at tallet for Storåen kunne være meget større, hvis det ikke havde været for spærringen ved Vandkraftsøen i Holstebro.

- Der er et meget stort og uudnyttet potentiale, siger han.

Laksebestanden i Storåen har det i øvrigt så godt, at man som det første sted i Danmark besluttet at stoppe udsætningen af yngel. 

 

Se et interview med Kenny Frost fra Laksens Hus her.
Indblik Søndag satte i juni fokus på laksefiskeriet i Skjern Å.

 


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Natur.