Livredderne: Det kan være farligt at bade i tordenvejr

Det varme sommervejr giver risiko for torden i de kommende dage, og det gør badeturen farlig. Bliv derfor hjemme fra stranden, og hvis du allerede er i vandet, så skynd dig op, lyder det fra livredderne.

Det solrige og lune sommervejr kan ifølge meteorologerne blive afløst af torden og regn.

Tordenvejr og badeture er en farlig kombination, og derfor opfordrer livredderne i en pressemeddelelse til at blive hjemme fra stranden eller skynde sig op, hvis man allerede er i vandet.

- Man bør ikke bade i tordenvejr. Det er ikke fordi, at der er større risiko for, at lynet slår ned i vand end andre steder. Men hvis det sker, så gør salte og mineraler vandet strømledende.

- Det betyder, at et kraftigt lyn kan slå en person ihjel, selv om om det slår ned 100 meter væk. Man bør derfor skynde sig op af vandet, også hvis tordenvejret er et stykke væk fra stedet, hvor man bader, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Beskyt dig i tordenvejr

Det sikreste sted at opholde sig i tordenvejr er indendørs. Men hvis man ikke har mulighed for det, kan man sætte sig ind i en bil med fast tag, eller man kan sætte sig på jorden og krumme sig sammen.

- Hvis du befinder dig på en strand uden mulighed for at komme indendørs eller at sætte dig i en bil, så er det bedste, du kan gøre at sætte dig på hug med hovedet mellem benene.

- Det gælder om at gøre din kropsoverflade så lille som muligt, da lynet som regel slår ned i genstande, som stikker op i luften. Derfor skal man fx aldrig søge lyn under et træ, siger Anders Myrhøj.

Når det tordner, opholder livredderne sig i livreddertårnet med lukkede døre eller i deres firehjulstrækker.

Gode råd i tordenvejr

Livredderne langs vestkysten har i uge 29 måttet redde to personer i land.

 


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Vejr.