Landsbyer går sammen om ungdomshus: - Det er fedt for os, at vi kan få vores eget samlingspunkt

Fem landsbyer i Ringkøbing-Skjern er gået sammen. Sammen om at skabe et projekt, der skal gøre det bedre at være ung i små landsbyer.

En gammel knallert leverer eneste lydkulisse. 

Ellers er her stille. Meget stille.

quoteVi er spredt, meget spredt. Derfor er det fedt, at vi nu kan få et samlingspunkt.

Maria Lüthje Lykke Pedersen, fra Sønder Bork.

Sønder Bork er som lille landsby i det vestjyske ikke der, hvor der sker mest. 

Og hvad er der nu galt med det? Ikke det store. 

Men for en gruppe af byens unge, så går det lige lidt for langsomt. Derfor er de sammen med unge fra fire andre små byer gået sammen. Sammen om at skabe et sted, hvor der er lidt mere tempo på. 

- Vi er spredt, meget spredt. Derfor er det fedt, at vi nu kan få et samlingspunkt. Det er det, vi mangler herude, fortæller Maria Lüthje Lykke Pedersen fra Sønder Bork. 

Det er unge i landsbyerne Lyne, Sønder Vium, Sønder Bork, Hemmet og Nørre Bork, der er med i projektet. 
Det er unge i landsbyerne Lyne, Sønder Vium, Sønder Bork, Hemmet og Nørre Bork, der er med i projektet. 
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Hun er en af de unge, der er med i projekt Bedst mod West. En anden er Markus Høgsbro Ottosen. Han er fra nabobyen Sønder Vium og går som Maria i gymnasiet. 

- Vi vil have et sted, der er vores. Et sted, hvor vi kan hygge os. Et sted, hvor de voksne ikke skal bestemme, forklarer Markus Høgsbro Ottosen. 

Projektet hedder Bedst mod West og har netop fået en donation på 400.000 kroner fra Realdania. Det er de fem byer, Lyne, Sønder Vium, Hemmet, Sønder Bork og Nørre Bork, der er gået sammen om projektet med at etablere et ungdomshus. 

Nødvendigt for overlevelse

I kommunen hilser man projektet velkomment. Faktisk mener man, at den slags projekter er nødvendige, hvis der også i fremtiden skal være liv i landsbyerne. 

- Der er brug for et stærkt samarbejde, hvis landsbyerne i fremtiden skal overleve, forklarer Søren Elbæk, Viceborgmester, Socialdemokratiet, Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det er planen, at det nye ungdomshus skal åbne til efteråret. Det henvender sig i første omgang til unge mellem 16 og 23 år fra de fem landsbyer. 

Bar, sofa og storskærm

Lokalerne til det kommende hus er allerede fundet i Sønder Bork. Planerne for, hvor fedt det skal være er allerede lavet, i de unges hoveder. Nu venter arbejet med at gøre drømme til realitet. 

- Jeg har tillid til de unge herude, at man gerne vil give en hjælpende hånd til projektet, siger Maria Lüthje Lykke Pedersen.

Der venter endnu lidt arbejde, inden ungdomshuset kan åbne i Sønder Bork. 
Der venter endnu lidt arbejde, inden ungdomshuset kan åbne i Sønder Bork. 
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

- Hvis man er 30 samlet, så er det jo fint nok, at man bare kommer en lørdag. Så skal vi nok få skabt et fedt sted, supplerer Markus Høgsbro Ottosen. 

Tirsdag aften blev foreningen Bedst mod West etableret og en bestyrelse blev valgt. 

Så fremtiden byder, uden tvivl, på andet og meget mere end lyden af gammel knallert på hovedgaden i Sønder Bork.

Fem landsbyer i Ringkøbing-Skjern Kommune har slået sig sammen. Det har de gjort for blandt andet at skabe bedre muligheder for byernes unge.