Kritik af takstsystem i den kollektive trafik

Nyt takstsystem skulle sikre, at brugere af den kollektive trafik altid får den billigste pris på rejseplanen. Men det er langt fra tilfældet, lyder kritikken fra en pensioneret buschauffør.

Når man gerne vil tage tog eller bus og går ind på Rejseplanen, så lover trafikselskaber og togoperatører bag hjemmesiden, at den som udgangspunkt tilbyder den billigste billet. Det er et led i en ny takstreform, der trådte i kraft 18. marts i år, og som skulle luge ud i junglen af rabatter og billetter.

quoteDet jeg mangler, det er at få den billigste pris. Det er det, de lover.

Carlo Drewsen Konge, Ringkøbing

Men det der skulle være det billigste tilbud kan være langt dyrere end de billetter, man selv kan finde direkte hos selskaberne. Det oplever Carlo Drewsen Konge fra Ringkøbing jævnligt, når han bruger den kollektive trafik.

- Det jeg mangler, det er at få den billigste pris. Det er det, de lover, at rejseplanen kan fortælle mig, siger han. 

I et tilfælde sparede den pensionerede buschauffør 43 kroner ved at købe en dagsbillet på Arrivas egen hjemmeside, frem for prisen på 192 kroner med rejsekortet, som rejseplanen.dk foreslog for en tur mellem Thisted og Ringkøbing. 

En anden rejse fra Ringkøbing til Aarhus med X-bus blev også billigere for pensionisten, da han søgte alternativer til rejseplanens pris på 216 kroner. Efter en søgning fandt han en 24 timers billet hos Midttrafik, og sparede 56 kroner på rejsen.

Der var 43 kroners forskel på den billetpris rejseplanen tilbød, og den Carlo Drewsen Konge selv fandt på Arrivas hjemmeside. 
Der var 43 kroners forskel på den billetpris rejseplanen tilbød, og den Carlo Drewsen Konge selv fandt på Arrivas hjemmeside. 
Foto: Grafik / TV MIDTVEST

Ifølge Arriva overholder selskaberne det, de lover, med den nye takstreform.

- Takstreformen som vi har lanceret tager alene sigte på at reformere udbuddet af standardbilletter. Det andet har ikke været en del af reformen, fastslår Thomas Rosendal, der er leder af Priser og Produkter hos Arriva i Silkeborg.

Men den forklaring er ikke god nok for Carlo Drewsen Konge.

- Hvorfor skal vi have sådan et arbejde med selv at finde den billigste pris? Det er en ommer, mener Carlo Drewsen Konge. 

Trafikselskaber lover efter ny takstreform den billigste billet på rejseplanen.dk, men det er ikke altid tilfældet lyder kritikken.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Trafik.