Konkurrence og prisfald rammer Vestas' overskud

Vindmølleproducenten Vestas opererer i et hårdere marked, og det kan ses på resultaterne.

Det er ikke så sjovt at sælge vindmøller, som det har været. Konkurrencen er blevet hårdere og priserne lavere.

Det kan ses i Vestas' resultater for årets første ni måneder, der netop er offentliggjort.

- I tredje kvartal leverede Vestas en øget ordreindgang og en sund indtjening i et marked, der oplever en accelereret konkurrence og faldende profitabilitet.

- Med et marked, der er i fortsat hastig udvikling, forbliver fokus på at bevare vores førerposition ved at eksekvere på strategien og øge vores effektivitet, skriver administrerende direktør Anders Runevad.

Omsætningen i tredje kvartal, der løber til og med september, faldt til 2,7 milliarder euro - 20,1 milliarder kroner - mod 2,9 milliarder euro i samme periode sidste år.

Overskuddet faldt til 253 millioner euro - 1,9 milliarder kroner - mod 309 millioner euro - 2,3 milliarder kroner - i tredje kvartal sidste år.

- Vi vidste godt, at der var pres på priserne, men det er klart værre end forventet. De priser, Vestas sælger til nu, er på omkring 800.000 euro per MW. Det er et prisfald på omkring 20 procent.

- Priserne på vindmøller falder, fordi de attraktive tilskudsordninger er ved at løbe ud verden over. Det koster på priserne og gør markedet langt mere konkurrencepræget, siger aktieanalysechef hos Sydbank Jacob Pedersen.

Det hårde marked får da også Vestas til at mindske sine forventninger til hele året. Omsætningen forventes stadig at lande mellem 9,5 til 10,25 milliarder euro, men overskudsgraden forventes nu at lande på 12-13 procent mod tidligere 12-14 procent.

I tredje kvartal leverede Vestas vindmøller med en samlet kapacitet på 2404 MW og havde installeret vindmøller med en kapacitet på 87 GW.

Ordrebogen er også stadig ganske fuld, da kunderne har lagt ordrer for 10.762 MW, en solid stigning i forhold til samme periode sidste år.

FAKTA: Her har Vestas sat vindmøller op i tredje kvartal


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.