Kommuner ruster sig mod oversvømmelser

Fremtidens klima bliver vådere, og det forsøger Ringkøbing-Skjern og Herning Kommuner nu at gardere sig imod på forhånd.

Klimaforskere har gentaget sig selv gang på gang - i fremtiden bliver vejret lunere og vådere. Det betyder, at risikoen for oversvømmelser øges betragteligt, og derfor er kommuner i landsdelen nu i fuld gang med at sikre sig mod fremtidens vandmasser.

Det er dette rør, der i fremtiden skal være med til at holde vandet væk fra Skjern by. 
Det er dette rør, der i fremtiden skal være med til at holde vandet væk fra Skjern by. 
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

I Ringkøbing-Skjern Kommune er det Niels Peter Jensen fra byudviklingsprojektet Den Grønne Korridor, der står bag den idé, der skal holde vandet ude af Skjern. 

Den pensionerede landinspektør fik ideen til at lave en dæmning uden for byen. Kirkeåen skal ledes ind gennem et langt rør, og en jernplade skal sikre, at der kun kommer en vis mængde vand igennem. Og kommer der så et skybrud, vil vandet blive holdt tilbage af dæmningen. 

- Og så vil der dannes en sø ude i engen, forklarer Niels Peter Jensen. 

I september 2014 stod himmel og jord i ét i Midt- og Vestjylland, og specielt Ringkøbing-Skjern Kommune var hårdt ramt. Veje blev undermineret og de store vandmassser nåede ind i Skjern med store oversvømmelser til følge. 

- Det var noget, der forskrækkede Skjern by, og det gav jo også mange oversvømmede kældre, husker Niels Peter Jensen. 

Vandmasserne i 2014 resulterede blandt andet i kollapsede veje.
Vandmasserne i 2014 resulterede blandt andet i kollapsede veje.
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Og det var netop efter den episode for snart fire år siden, at han gik i gang med en løsning. Og i Skjern håber de, at den nye dæmning kan forhindre en gentagelse af scenerne fra dengang.

- Så kan man bo lidt mere trygt inde i Skjern, og kældrene bliver forhåbentligt ved med at være tørre i Skjern fremover, siger Niels Peter Jensen.

Herning laver klimasø

Det er ikke kun i Ringkøbing-Skjern Kommune, at de fremtidssikrer sig mod et vådere klima. I Herning er kommunen og Herning Vand ved at lægge sidste hånd på en stor kunstig sø.

- Vi lever jo i en tid med klimaforandringer, hvor vi ikke helt lige ved, hvilken vej det går, andet end vi kan se, at der nogle kedelige tendenser i, at der kommer rigtig meget vand på tidspunkter, hvor vi ikke har været vant til det - specielt om vinteren, siger kommunens klimatilpasningskoordinator, Søren Brandt. 

Klimasøen, der ligger i området Lillelund Engpark, kan rumme 60.000 kubikmeter vand. Projektet med søen har kostet 20 millioner.
Klimasøen, der ligger i området Lillelund Engpark, kan rumme 60.000 kubikmeter vand. Projektet med søen har kostet 20 millioner.
Foto: Poul Erik Sørensen, TV MIDTVEST

Søen skal tage imod, når der kommer meget regn på kort tid.

- Det er så meningen, at når vandet falder på tagfalder og på vejen, at det så løber til de her forbassiner, forklarer projektleder fra Herning Vand, Claus Sørensen. 

- Det kan hurtigt løbe ud i søen, så det ikke giver uhensigtsmæssige problemer andre steder. Der er nogle rigtig store rør, der sørger for vandet hurtigt løber til søen, og så har vi nogle mindre rør, der sørger for, at det kommer langsomt ud, supplerer Søren Brandt. 

Arbejdet har været i gang siden 2015, og anlægget kan rumme 60.000 kubikmeter vand.

- Det er jo sjovt at se, at nu er det blevet til noget, siger Claus Sørensen. 

Projektet med klimasøen har kostet 20 millioner kroner. 

Fremtidens klima bliver vådere: Ringkøbing-Skjern og Herning Kommuner forsøger at gardere sig