Kæmpe-spindet: Her er forklaringen

Det var et overdimensioneret eksempel på flyvende sommer, der var forklaringen på det enorme spindelvæv i Stadil.

Det lignede et næsten overnaturligt fænomen, da tusindvis af små edderkopper lavede et kæmpe spindelvæv over en traktor i Stadil.

Men der er en helt naturlig forklaring på de fantastiske billeder, som TV/MIDT-VEST onsdag viste fra Stadil Maskinstation - det forklarer museumsinspektør Morten DD Hansen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Ifølge Morten DD Hansen var der tale om en overdimensioneret version af det, man kalder flyvende sommer. I en græsmark kan der være 200 edderkopper per kvadratmeter, og i stille vejr kravler de op i toppen af græsstråene og spinder for at blive ført væk med vinden.

Effektivt fangst-redskab

- På en hektar kan der have siddet to millioner edderkopper, og det er traktoren kørt igennem. Og da de så kom med traktoren ind i maskinrummet, forsøgte de at komme væk. Men da der ikke var nogen vind,  blev de hængende og blev ved med at spinde og spinde, forklarer museumsinspektøren.

Morten DD Hansen understreger, at han aldrig har set et så stort eksempel på flyvende sommer.

- Sådan en traktor vil jeg også have, hvis den er så god til at fange edderkopper. Jeg går jo normalt rundt med et net, men det her er da et effektivt fangstredskab.

Flyvende sommer i stor målestok - Morten DD Hansen forklarer her, hvorfor traktoren blev dækket af et kæmpe spindelvæv:

01:49 Luk video

 

01:59 Luk video

Her er det indslag, vi viste om traktor-spindet onsdag aften: