Kæmpe mavepuster til Vestjysk Bank

Vestjysk Bank har i dag foretaget en kæmpemæssig nedskrivning af sine værdier. Et tab på knap en milliard kroner kan i værste fald være i vente.

Vestjysk Bank har fået en ordentlig mavepuster i julegave. Efter et besøg fra Finanstilsynet har banken nu fået påbud om at lave en kæmpemæssig nedskrivning af sine værdier.

En nedskrivning er de penge, banken reserverer til at dække eventuelle tab på udlån.

Tilbage i oktober vurderede Vestjysk Bank selv, at den skulle sætte 400 millioner kroner af til tab. Blandt andet til at dække udlån til landbruget. Men Finanstilsynet mener, det slet ikke er nok. I stedet skal banken nedskrive med yderligere 550 millioner kroner. Den nye vurdering skyldes, at Finanstilsynet har anvendt en mere kritisk tilgang til de svage landbrugskunder end banken oprindeligt gjorde.

I alt kan banken altså regne med at tabe knap en milliard kroner i 2011.

Flere påbud fra Tilsynet

Ud over landbrugskunderne, så har investeringer i Schweizerfranc givet Finanstilsynet anledning til at give banken anmærkninger, fordi de har givet kunder og bank "store tab", som det hedder i tilsynets redegørelse.

Det bemærkes dog at disse forretninger "væsentligt omfang" er lukket.

Ud over landbrugskunderne har der endvidere været behov for at nedskrive værdien af ejendomsengagementer.

Bankdirektør Frank Kristensen forklarer over for TV/MIDT-VEST, at han ikke forventer nedskrivninger af samme kaliber i kommende bankår.

- Den klump af nedskrivninger, som vi ser her, er noget der kommer efter tre års underskud. Og nu er de taget, så vi har visket tavlen ren og så må vi starte forfra, når vi går ind i 2012 med vores gode indtjening, uddyber han.

Vestjysk Bank har efter nedskrivningerne en solvens på 12,7 procent mod 13,7 procent ved seneste årsregnskab. Kravet er, at banken skal have mindst 10,6 procent for at være sikker, vurderer Finanstilsynet.