Jarlov underkender kirken: Giver grønt lys til to testmøller

Vindmølleindustrien har brug for at teste møller på land, siger erhvervsministeren. Biskoppen i Ribe tager beslutningen til efterretning.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (Kons.) skærer nu igennem i den årelange strid om to testvindmøller i Velling Mærsk mellem Ringkøbing og Stauning.

Ministeren har netop besluttet at give grønt lys til de 200 meter høje møller og underkender dermed det veto, som Ribe Stift havde nedlagt.

- Jeg er meget enig med kirken i, at der skal tages hensyn til landskabet, men det er også nødvendigt, at der kan opstilles testmøller, så vores vindmølleindustri kan udvikle sig, siger Rasmus Jarlov.

Han peger på, at det har været afgørende for ham, at politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune har bakket op om de planlagte testmøller. Som minister har han det sidste ord i sagen, og han mener, at det vil være for vidtgående at følge kirkens veto, fordi møllerne skal placeres flere kilometer fra de nærmeste kirker.

Biskoppen er ked af beslutningen

- Jeg har meget stor forståelse for kirkens synspunkt om, at vi skal bevare æstetikken i landskabet. Jeg synes heller ikke, at møller pynter i landskabet, men det er nødvendigt, at vi får opstillet testmøller, for vindmølleindustrien skal have mulighed for at kunne udvikle sig.

- Skal vi nu forvente, at der fremadrettet kommer til at være vindmøller på mange historiske og naturrige områder?

- Der er tale om testmøller, som er nødt til at stå på land. Ellers ser vi gerne, at vindmøller kommer ud på vandet, væk fra landskabet og gerne langt ud på vandet. Men det er nødvendigt at kunne komme til testmøller, fordi man skal kunne udskifte dele og holde øje med, hvordan de fungerer, siger Rasmus Jarlov.

Ribe Stift havde nedlagt veto med den begrundelse, at møllerne vil være alt for dominerende i forhold til kirkerne i Velling og Gammel Sogn.

Biskoppen i Ribe Stift, Elof Westergaard, siger til TV MIDTVEST, at han er ked af ministerens beslutning, men tager den til efterretning. Og så roser han ministeren, fordi han tog sig tid til at komme til det vestjyske og se på forholdene og diskutere med sagens parter.  

Rasmus Jarlov var i mandags selv i det vestjyske for at studere området, hvor møllerne skal opføres. Se indslag her.

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Politik.