Hygge får ældre til at spise mere

Mange ældre spiser for lidt. Derfor skal Ringkøbing-Skjern kommunes plejepersonale lære at hygge om maden og spise sammen med de ældre. Et plejehjem i Lem er gået forrest - med rigtig gode resultater.

Inger Christensen bor på Plejecentret Rosenlunden i Lem. Hun er en af de borgere, som har nydt godt af projektet med mere mad. Hun var nemlig undervægtig før.
Inger Christensen bor på Plejecentret Rosenlunden i Lem. Hun er en af de borgere, som har nydt godt af projektet med mere mad. Hun var nemlig undervægtig før.
Foto: Christian Toft Bro, TV MIDTVEST

De ældre fik smørrebrød til frokost. I aften står den på culotte. Og det plejepersonalet oftest hører er, at de ældre har spist, det de kunne, og at de aldrig er gået sultne fra bordet.

Alligevel er der flere af beboerne, som havde lidt for lidt sul på kroppen, før madprojektet gik igang. Og sul på kroppen må man gerne have, når man er gammel – det mener kommunens kostkonsulent i hvert fald. Faktisk skal ældres BMI helst ligge på 25.

1:58
 

- Vi fandt ud af gennemsnits BMI’en på mange af vores beboere var under 20, siger Karen Bak, Leder, Rosenlunden, Lem.

Derfor sadlede plejecentret om. Nu bliver de ældre for eksempel vejet en gang om måneden. Der er friske blomster på bordet - og så er fadene med vilje lette, så de ældre selv kan sende videre - Det skal være hyggeligt skal det. Og Det er ikke atomfysik.

- Nej, nej, nej. det er jo total enkelt, siger Karen Bak, Leder, Rosenlunden, Lem. 

Det har hjulpet gevaldigt på appetitten, at en af de ansatte altid spiser sammen med de ældre. Det skaber nemlig hygge - og hygge betyder, at der ryger mere mad indenbords.
Det har hjulpet gevaldigt på appetitten, at en af de ansatte altid spiser sammen med de ældre. Det skaber nemlig hygge - og hygge betyder, at der ryger mere mad indenbords.
Foto: Christian Toft Bro, TV MIDTVEST

De ansatte spiser med de ældre

På plejecenter Rosenlunden, er der altid er en såkaldt måltidsvært. Det er en ansat, som spiser med de ældre - og som egentlig bare skal deltage, når de spiser. Det skaber nemlig hygge - og hygge betyder, at der ryger mere mad indenbords.

- Det er jo egentlig fuldstændig ligesom i eget hjem, med mor og far og børn. Hvis mor og far går rundt, og børnene selv skal spise, så får de ikke spist noget. Hvis man derimod samles om bordet og snakker om de ting, der er sket i løbet af dagen, så får man spist mere. Det er fuldstændigt det samme her, siger Karen Bak, Leder, Rosenlunden, Lem.

De ældre, der skal tage lidt på, får enten en beriget diæt – eller ”hyggefade”, som de kalder dem på Rosenlunden.

- Vi giver dem noget chokolade, vi tilbyder dem kakao med flødeskum, vi giver dem også proteindrik – vi giver dem alt det, der er lækkert, siger Karen Bak, Leder, Rosenlunden, Lem.

Og alt det der er lækkert - det er åbenart også, det der virker.

- Jeg synes, der er blevet gjort en masse for, at jeg skulle tage på. Og jeg har også taget på, siger Inger Christensen, Beboer, Rosenlunden, Lem.

Og når hun gør det - så er der langt større chance for at komme sig ovenpå sygdom.

En undersøgelse fra Københavns Universitet viste i 2015 af 20 procent af plejekrævende ældre i Danmark er undervægtige. 

2:42