Hvis regionerne bliver nedlagt: Kan gå ud over de midt- og vestjyske kulturtilbud

Det vil gå ud over mindre kulturtilbud, hvis regionerne nedlægges, mener flere i landsdelen. Men det har aldrig været meningen, at regionerne skulle støtte kulturen, slår regeringen fast.

Teatret OM i Ringkøbing er ét af de midt- og vestjyske kulturtilbud, der kan blive udfordret, hvis regionerne nedlægges. Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Læs også OVERBLIK: Her er indholdet i regeringens sundhedsreform

Teatret OM i Ringkøbing har hidtil nydt godt af midler fra Region Midtjylland. Men med regeringens planer om at nedlægge regionerne kan det snart blive svært at få tilskud.

- Vi rider lidt på en bølge af glæde over at være en del af en større sammenhæng. Men det er så spørgsmålet, hvor lang tid den bølge varer, forklarer skuespiller og koordinator Annemarie Waagepetersen.

Det lille teater i Ringkøbing har fået penge til projektet, Lighthouses, der bliver spillet i fyrtårne i fire forskellige kommuner i den midtjyske region. Men hvis det står til partierne, der vil nedlægge regionerne, så vil det i fremtiden være slut med regional støtte til kulturen.

- Det har aldrig været meningen, at de (regionerne, red.) skulle uddele kulturkroner. De er skabt for at lave sundhed, og så har man gaflet forskellige opgaver til sig over tid. Det er meget fint, at de (pengene, red.) bliver ført tilbage til, hvor de skal være ved kommunerne eller staten, mener kulturordfører Leif Mikkelsen fra Liberal Alliance.

Men det vil skabe konkurrence om pengene, mener flere af de mindre kulturaktører i landsdelen. Samtidig vil det være svære for kommunerne at få fat i midler.

- Statens interesse er at styrke og støtte den professionelle kunst, og det vil sige de kunstnere, som de selv uddanner på skuespilskoler, akademier og så videre, siger Lisbeth Gormsen, som er kulturchef i Holstebro Kommune.

I år har Region Midtjylland ti millioner kulturkroner til uddeling. Står det til Leif Mikkelsen og resten af regeringen, bliver det de sidste.

02:21 Luk video