Hundredevis af vindmøllenaboer søger erstatning

Hundredevis af naboer til kommende havvindmøller kræver økonomisk kompensation for uønsket udsigt og eventuelle støjgener.

2:47
Hundredevis af sommerhusejere har anmeldt erstatningskrav, fordi de mener, at de kommende kystnære havvindmøller ved Vesterhav Syd vil forringe værdien af deres huse.

I går var der frist til at søge erstatning for naboerne til 20 kommende havvindmøller ud for Søndervig og Hvide Sande. Naboer, som frygter at deres huse vil falde i værdi, på grund af uønsket udsigt og eventuelle støjgener fra møllerne.

Naboerne har længe, men uden held, forsøgt at få vindmølleprojektet lukket. Nu har cirka 450 af dem i stedet søgt om økonomisk kompensation. 

Én af dem er Jens Kirk. Han kræver kompensation, fordi han frygter møllerne spolerer freden på hans sommerhusgrund.  For to år siden købte han en naturgrund, på første parket til Vesterhavet, og byggede nyt hus.

- Det er fantastisk at sidde her, lige fra påske og helt frem til oktober, og føle, at man er i et med naturen, næsten, forklarer han.

Værdien kommer an på udsigten

Men det, mener han, vil være slut, med opførelsen af de nye havvindmøller. Den nærmeste mølle skal efter planen stå 4,2 kilometer fra kysten.

- Vi vil om dagen kunne se møllerne snurre rundt, og om natten vil vi kunne se blinkende lys, lige over klittoppene her, forklarer Jens Kirk.

Når udsigten ændrer sig, gør værdien det også, mener han.

- Så tror jeg også, turisterne vil sige, at hvis de skal leje det hus her, så skal det være til en anden pris.

Overrasket over antallet 

Hos Energinet, der står for projektet med de kystnære vindmøller, er man overraskede over, hvor mange, der har søgt om kompensation, ligesom Jens Kirk.

- Det er mange anmeldelser sammenlignet med landprojekter. Men ved landprojekter er der måske færre naboer, som er berørt direkte, hvor her er der et stort sommerhusområde, der ligger ud til kysten, forklarer Louise Vegeberg Nielsen, gruppeleder for De Fire Vindmølleordninger, hos Energinet.

Nu skal sagerne sendes over til taksationsmyndigheden, hvorefter formanden og en ejendomsmæglervil komme ud på de enkelte ejendomme og vurdere, om der er et værditab. 

 Det handler ikke om penge

For Jens Kirk handler det mere om vand og vestenvind, end det handler om penge.

- Det, at komme herud i sådan en rå natur, og gå nede langs ved vandet, det kan ikke værdisættes, mener han.

Hvor store kompensationer, staten skal udbetale, bliver tidligst vurderet i 2018. Det er første gang i Danmark, der skal opføres vindmøller så tæt på kysten, så der er ikke noget sammenligningsgrundlag for erstatninger.