Havnechef skuffet over regeringen

Regeringens plan om at skrotte de kystnære havvindmøller falder ikke i god jord blandt det lokale erhverv i Hvide Sande

2:14
Der var skuffelse over regeringens udmelding i både Thyborøn og Hvide Sande, hvor man har satset på at få kystnære møller til området.

Det kommer som et hårdt slag for Hvide Sande, hvor der er blevet set frem mod opførelsen af de kystnære vindmøller. Byen har på seneste planlagt efter møllerne, men efter regeringen i dag har foreslået at sløjfe energiforliget og dermed droppe planenerne om opstilling af kystnære vindmøller, som skulle stilles op, synes planlægningen at have været forgæves.

- Møllerne skulle skabe udvikling og vækst i vores område. Der synes jeg, det er smadder frustrerende. Jeg synes, det er en hån mod hele branchen. Siden 2012 har såvel staten selv og branchen arbejdet hen mod det her udbud med henblik på, at aftalen skulle realiseres, siger Steen Davidsen, havnechef, Hvide Sande Havn.

Steen Davidsen bakkes på af Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig kommune. I kommunen var også lagt store planer i forbindelse med opsætningen af de nye møller. 

- Vi har brugt en masse energi på det her projekt, og det vil være spildt arbejde langt henad vejen. Vi har fået lavet noget erhvervssamarbejde her i det vestjyske, og vi havde selvfølgelig håbet på, at møllerne kunne være med til at kickstarte en udvikling på havnen i Thyborøn. Det skulle have givet kommune flere lokale arbejdspladser, siger Erik Flyvholm.

Minister: Forpligtede til at reducere

Det var klima- og energiministeren, der på et pressemøde i dag annoncerede, at planerne droppes. Forslaget kommer, fordi regeringen vil afskaffe energiaften, den såkaldte PSO. Ved at droppe opstillingen af de kystnære vindmøller kan regeringen finde en del af finansieringen.

- Alene her er der en omkostning på omkring 700 millioner kroner om året på de kystnære vindmøller. Vi er som regering forpligtet til at reducere den her regning, som simpelthen er blevet alt for stor. For regeringen har det handlet om, hvordan vi reducerer regningen, og der har vi kigget på, hvilke muligheder der er, siger klima- og energiminister, Lars Christian Lilleholt.

Aftalebrud

På havnen i Thyborøn håber man dog ikke, at det lykkes for regeringen at få flertal for beslutning.

- Jeg håber at regeringen besinder sig, og jeg håber at man i det brede energiforlig finder ud af at hvis man fortsat skal have tillid til politiske aftaler, så branchen kan regne med det, så er man nødt til at stå ved det, siger Steen Davidsen.

Regeringen vil fortsat bevare havmølleparken Kriegers Flak ved Møn.