Gammel bro afskærer lokale fra naturperle

Broen ud til Hindø er i så dårlig stand, at det er forbudt at færdes på den. Men der er ingen, som vil betale for at få den renoveret.

I Stadil Fjord nord for Ringkøbing finder man en lille naturperle med et rigt fugleliv - den privatejede ø Hindø. Offentligheden plejer at have adgang til øen, men sådan er det ikke længere. Broen er nemlig blev spærret - til stor fortrydelse for de lokale.

- Jeg synes det er rigtig kedeligt og det er ærgerligt for det er en ø der giver mange oplevelser for naturfolk, siger Jens Jørn Jacobsen, der er en af de lokale.

Problemet er den gamle bro, der fører over til den til øen. Den er nemlig i særdeles dårlig stand. Derfor tør øens private ejer ikke længere tage ansvaret for, at folk færdes på broen.

- For at undgå erstatningskrav fra folk der falder i vandet eller brækker benet har vil valgt helt at spærre adgangen på broen, siger Hans Kolby Hansen, som ejer øen.

I 1991 gik Hans Kolby Hansen med til, at Hindø blev fredet - uden at han fik erstatning. Samtidig blev det aftalt, at offentligheden skal have adgang til øen.
Derfor mener han, at kommunen bør betale en del af regningen for at lave en ny træbro - ikke det hele. Han vil selv betale 700.000 kroner og mener så, at kommunen bør give en million. 

Men politikerne siger nej.

- Det er ren økonomi. vi har mange ting vi skal bruge penge til i en kommunebestyrelse, og vi har bare tænkt at det beløb var for stort i forhold til at give adgang til øen, forklarer Ole Kamp fra Venstre, der er formand for Teknik og Miljø i kommunen.

Udvalgsformanden mener ikke at have et juridisk ansvar for at sikre adgangen. Han er dog villig til at kigge på sagen igen.

- Jeg har lovet udvalget, at jeg vil gå ud og kigge og det tror jeg egentlig jeg vil gøre sammen med ejeren på et eller andet tidspunkt og se om vi kan finde en løsning som er noget mere overkommelig økonomisk set, siger Venstres Ole Kamp.
 
De lokale krydser fingre for en snarlig løsning, så de mange besøgende i området ikke skal gå forgæves, og
vil nu også undersøge, om de selv har mulighed for at skaffe penge til en bro via fonde. De har derfor inviteret Hans Kolby Hansen til et møde om sagen på mandag.

 

Den faldefærdige bro til Hindø i Stadil Fjord er spærret, fordi ejeren ikke tør tage ansvaret.

 


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Natur.