Forslag om ny havmøllepark undrer oppositionen

En ny havmøllepark kan ikke gøre det ud for erstatning for allerede planlagte kystnære møller, mener S og SF.

300615molle.jpg

Det lå sådan set allerede i kortene, at der engang i fremtiden skal bygges nye havvindmøller. Derfor undrer det Socialdemokraterne og SF, at energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) nu lancerer et forslag om nye havvindmøller - kaldet Horns Rev 4 - som en erstatning for de kystnære vindmøller, som regeringen gerne vil droppe. Aftalen om at bygge de kystnære møller stammer fra energiforliget fra 2012, og man bør kunne stole på politiske aftaler, lyder det.
    
- Det er ikke, fordi vi ikke vil snakke Horns Rev 4, siger Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht.
    
- Men at udskyde allerede indgåede aftaler om kystnære møller svarer lidt til at stå med en fugl i hånden, kaste den væk og så håbe på måske at få nogle fugle på taget.
    
- Man skal huske, at der også vil være en spildt udgift, hvis man aflyser de kystnære møller. Og nok så væsentligt vil det koste i omegnen af 6000-7000 arbejdspladser i Jylland, siger Benny Engelbrecht
    
SF's formand, Pia Olsen Dyhr, kalder ministerens forslag "pinligt".
    
- Han prøver at trylle aftalen om kystnære havvindmøller væk og samtidig bytte med nogle havvindmøller, som sandsynligvis ville være kommet under alle omstændigheder, siger Pia Olsen Dyhr i en skriftlig kommentar.
    
- Det ligner rent ministeriespin: Drop kystnære møller for en park der var kommet alligevel, sim salabim.
    
Heller ikke De Radikale er med på at sløjfe de kystnære havvindmøller.
    
- Det er en fremragende idé at bygge Horns Rev 4. Men det kan ikke erstatte de kystnære møller, siger finansordfører Martin Lidegaard (R).
    
Han påpeger, at en eventuel havvindmøllepark først vil blive bygget efter 2025. Det er efter De Radikales mening alt for lang tid at vente, da mange eksisterende vindmøller vil være forældet inden da.
    
- For det andet er de kystnære møller meget billigere. Det er en lovende ny teknologi, som Danmark kan spinde guld på, siger Martin Lidegaard.
    
Ifølge Martin Lidegaard er fordelene ved kystnære møller meget større end ulemperne.
    
- De generer ikke nogen som helst støjmæssigt. Den eneste effekt, det har, er, at et eller to steder i Danmark skal man kigge på nogle møller, der står fire til 12 kilometer ude i vandet.
    
/ritzau/