Fodboldhold for vestjyder breder sig til hovedstaden

Ringkøbing-Skjern Kommune sponsorerer allerede et fodboldhold i Aarhus, og nu får kommunen også et københavnerhold.

Fodboldholdet for eksilvestjyder i København. Billedet er fra holdets opstarts- og ryste-sammen-tur.
Fodboldholdet for eksilvestjyder i København. Billedet er fra holdets opstarts- og ryste-sammen-tur.
Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune

Fire ud af ti, der flytter til Ringkøbing-Skjern har tidligere boet i kommunen, og for at lokke endnu flere tilbage til Vestjylland skal eksilvestjyder nu også snøre støvlerne i København og tørne ud for kommunen. Det oplyser Ringkøbing-Skjern Kommune i en pressemeddelelse.

- Det er vældig vigtigt for os at få det første københavnerhold i gang, så vi på den måde har gode ambassadører også i hovedstaden. Vi vil jo gerne have eksilvestjydehold - om det er fodbold, håndbold, cykling eller noget helt fjerde - i gang i alle studiebyer, og gerne flere hold, siger Margrete Sørensen, marketingkoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune, i pressemeddelelsen.

Kommunen har allerede et fodboldhold i Aarhus, Skjern-Tarm 8000. Her holder yngre eksilvestjyder netværket ved lige og fungerer som ambassadører for deres hjemstavn.

Vedligeholder vestjyske rødder

Fodboldholdet i København består af 15 vestjyder i alderen 23-27 år, som er registreret i Frederiksberg Boldklub. De har netop overstået en god halvsæson i den københavnske 7-mands turnering.

- Vi ser fodbolden som en fantastisk mulighed for at kunne vedligeholde vores vestjyske rødder og omgangskreds. Mange af os kender hinanden hjemmefra, men der er også opstået nye vestjyske venskaber på holdet.

- Vi får set hinanden ugentligt, vendt emner fra vores hjemstavn, mindes gode gamle dage og snakke om livet i København, siger holdets talsperson Jakob Kamp, der oprindeligt kommer fra Stadil og nu læser til sygeplejerske i København.

Længes hjem

Fodboldholdet modtager et spillersæt i bytte for input og praktisk hjælp ved arrangemneter i Klub Eksilvestjyder, som fodboldet er en del af. Holdet handler om meget mere end fodbold.

- På holdet holder vi meget af København, men samtidig erkender vi ærligt, at vi til tider længes hjem til 'Naturens Rige', hvor vidderne er store, siger Jakob Kamp, og fortsætter:
 
-Vi er vokset op i en kommune med gode sportsfaciliteter og stor tradition for foreningsliv, og derfor betyder det meget for os, at have fået stablet holdet på benene. Holdet er lukket, hvilket betyder, at vi har muligheden for at kontrollere, at det er vestjyder, der spiller på det. Samtidig står vi også selv for træning og kamp.

Også for kommunen er der mere end et sportsligt sigte i at sponsere eksilvestjydehold i studiebyerne.
 
- Ved at understøtte et godt lokalt netværk i deres nye hjemby og klæde dem på med nyt om, hvad der rører sig herhjemme, får vi dels gode ambassadører her og nu - og dels er håbet også, at det spiller ind, når der melder sig andre behov for bolig, fritidsliv og bedsteforældre inden for fornuftig afstand senere i livet, siger Margrete Sørensen.

Det første hold i København præsenteres den 10. januar i forbindelse med et VIP-arrangement for medlemmerne af Klub Eksilvestjyder i Frederiksberg-Hallerne, hvor Ringkøbing Håndbold spiller på udebane mod København Håndbold.

Holdet tæller blandt andre en kandidatstuderende i African Studies, en bygningskonstruktør, en journalist, en tømrer, en håndboldtræner, en fabriksarbejder og et par sygeplejerskestuderende.

4:25
Ringkøbing-Skjern Kommune sponsorerer et fodboldhold i Aarhus i håb om at lokke unge tilbage til kommunen. Vi mødte holdet i sommer.