Flertal vil have Løkke til at kræve Amdi udleveret af Mexico

Under sit besøg i Mexico bør statsministeren kræve, at landet udleverer Tvindlederen, mener politisk flertal.

Mogens Amdi Petersen blev i 2006 frifundet ved byretten i Ringkøbing.Nu er han efterlyst gennem Interpol. Foto: Arkiv

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bør under sit besøg hos præsident Enrique Peña Nieto i Mexico forlange Tvind-leder Mogens Amdi Petersen udleveret til Danmark.
    
Det mener et politisk flertal bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF forud for statsministerens besøg, der indledes søndag.
    
Det skriver Jyllands-Posten.
    
- Det er krænkende for retsbevidstheden, at Amdi kan skjule sig derovre, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, til avisen.
    
Statsministeriet oplyser til Jyllands-Posten, at man forventer, at Løkke vil nævne sagen for præsident Peña Nieto.
    
- De danske myndigheder har i en årrække forsøgt at få Mogens Amdi Petersen og de andre fra Tvindsagen udleveret til strafforfølgning i Danmark.

Læs også Tvind-kritiker: Amdi kommer aldrig tilbage til Danmark

- Der er en løbende dialog med de mexicanske myndigheder herom, og statsministeren ventes at nævne sagen over for præsidenten, ligesom han gjorde, da de seneste mødtes i april 2016, skriver ministeriet.     
    
Dansk politi anmodede for mere end to år siden de mexicanske myndigheder om at anholde Mogens Amdi Petersen og udlevere ham til Danmark.   

Men senest i august sidste år meddelte myndighederne i Mexico, at landet ikke vil udlevere den 78-årige Amdi.
    
Ifølge Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) begrunder Mexico afvisningen med, at det i henhold loven ikke kan udlevere en person til et andet land, hvis personen er blevet frikendt ved det pågældende lands første retlige instans - i dette tilfælde ved en byret i Danmark.
    
Mogens Amdi Petersen og fire andre ledende personer fra Tvind har været eftersøgt af dansk politi i ti år.
    
De blev i 2006 frikendt for underslæb og skattesvig ved byretten i Ringkøbing. Anklagemyndigheden nåede ikke at forkynde en ankesag over for dem, før de var rejst ud af Danmark.
    
/ritzau/  

Kort om Amdi og Tvind-sagen

   
Tvinds stifter har været efterlyst gennem Interpol siden 2013, men Mexico vil ikke udlevere Amdi til Danmark. Tvind blev grundlagt i 1970 som bannerfører for en række skoler, der var et alternativ til den eksisterende undervisning og samfundet i øvrigt.
    
* Den Rejsende Højskole, Det Nødvendige Seminarium, Den Internationale Efterskole og en kæmpemæssig vindmølle i Ulfborg blev fikspunkterne. Senere kom Ulandshjælp fra Folk til Folk og andre enheder til, og betegnelsen "imperiet" blev hæftet på Tvind.
    
* Efter intens kritik vedtog Folketinget i 1996 Tvindloven, som fjernede tilskud fra fri- og efterskoler, men Højesteret underkendte senere loven.
    
* I Lærergruppen indbetalte medlemmer penge til en humanitær fond og trak det fra i skat.
    
* I 2002 indledtes straffesagen mod Tvinds stifter, Mogens Amdi Petersen, og andre, der var anklaget for underslæb og skattesvig. Penge fra fonden skal være brugt blandt andet til en luksuslejlighed i Florida og andre projekter.
    
* Samtlige blev i 2006 frifundet af byretten i Ringkøbing - på nær Sten Byrner, der fik en betinget dom for underslæb. Straks derefter forsvandt lederne undtagen talsmanden, Poul Jørgensen, mens anklagemyndigheden ankede dommen til landsretten.
    
* I 2009 blev Poul Jørgensen af Vestre Landsret idømt fængsel i to år og seks måneder.
    
* I 2013 besluttede landsretten at varetægtsfængsle blandt andre Mogens Amdi Petersen in absentia, ligesom hans pas blev inddraget. Han er efterlyst gennem Interpol.
    
* Dansk politi anmodede for mere end to år siden de mexicanske myndigheder om at anholde Mogens Amdi Petersen og udlevere ham til Danmark.
    
* I august 2016 meddelte myndighederne i Mexico, at landet ikke vil udlevere den 78-årige Amdi.
    
* Mexico begrunder afvisningen med, at det i henhold loven ikke kan udlevere en person til et andet land, hvis personen er blevet frikendt ved det pågældende lands første retlige instans - i dette tilfælde ved en byret i Danmark.
    
Kilder: Domstol.dk og Jyllands-Posten
    
/ritzau/