Flere tyskere køber sommerhuse i Danmark

På tre år er antallet af tyskere, der køber danske sommerhuse tredoblet.

Diskussionen om hvorvidt det danske sommerhusmarked skal åbnes op for den tyske nabo mod syd har stået på i mange år. Hele tiden har det dog været lovligt for tyskere at købe sommerhuse i Danmark lovligt, hvis køberen kan dokumentere en særlig tilknytning til Danmark. Flere tyskere har de forgangne tre år fået øjnene op for den mulighed. 

quote- Interessen er stigende, og flere er blevet opmærksomme på, at det faktisk er muligt for tyskere og andre udlændinge, at få lov til at købe et dansk sommerhus

Mads Ellegaard, ejendomsmæglerkæden Home

Det er ejendomsmæglerkæden Home, der har fået fingrene i en intern statistik fra Justitsministeriet. Opgørelsen viser ifølge Home, at 92 tyskere fik tilladelse til at købe sommerhus i Danmark i 2016. Det er en tredobling i forhold til 2014. 

- Interessen er stigende, og flere er blevet opmærksomme på, at det faktisk er muligt for tyskere og andre udlændinge, at få lov til at købe et dansk sommerhus, siger Mads Ellegaard fra Home. 

i 2014 fik kun 27 tyskere dispensation fra reglen om at udlændinge ikke må købe sommerhuse i Danmark. 10 fik afslag i 2014. i 2015 fik 63 tilladelse og 14 afslag. 

Ændring af den danske særregel

Home, der understreger at virksomheden ikke har nogen holdning til, om de danske særregler skal ændres, har alligevel fået analysefirmaet Yougov til at lave en meningsmåling blandt danskerne på spørgsmålet.

I juli i år svarede 66 procent i den undersøgelse, at de var positive overfor at lade købere fra EU-lande komme ind på det danske marked. 23 procent ønskede ikke reglerne ændret imens 11 procent var i tvivl. 

Her i landsdelen har forslag om regelændringer mødt kritik særlig i Ringkøbing-Skjern Kommune. Med flere millioner overnattende gæster i kommunen årligt spiller turisme en stor rolle i erhvervsudviklingen. 
 

Kommune har mere end 9000 sommerhuse. Der er arbejdspladser i at leje husene ud, holde dem ved lige og gøre dem rent, så længe husene er på udlejningsmarkedet. Samtidigt lyder argumentet fra turistbranchen, at udlejningssommerhusene sikrer gæster på vestkysten i en stor del af året. 

Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune Iver Enevoldsen har længe været aktiv forsvarer af de danske særregler.

- Jeg vil være meget bekymret på turismens vegne, hvis det skete. Tyskere har ikke samme tradition for at leje sommerhuse ud, og derfor frygter vi, at de tyskejede sommerhuse vil stå tomme i store perioder af året, siger borgmesteren, sagde han til TV MIDTVEST i 2015, under en af de tilbagevendende debatter om de danske særregler. 

Fakta: Hvilke nationaliteter købte sommerhus i Danmark i 2016